Experți: Țările UE și Statele Unite ne vor sprijini în depășirea crizei energetice
În luna ianuarie se va testa în ce măsură poate România să-și asume responsabilitatea pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, obiectiv asumat și prin strategia energetică 2025-2035, constată Eugenia Gusilov, director la Romania Energy Center, în emisiunea „ÎN CONTEXT”. Expertul Watchdog, Eugen Muravschi, a declarat în platoul Moldova 1 că, deși vor exista costuri, în depășirea crizei energetice ne vor sprijini partenerii strategici, precum țările europene și Statele Unite.
„Asistăm la un ultim efort pentru a vedea dacă mai poate fi salvat tranzitul prin culoarul ucrainean. Practic, asistăm în acest moment la ultimul capitol din acest serial, care se referă la tranzitul gazului ucrainean și relațiile comerciale în sectorul gazului dintre Rusia și Europa. Această relație, care a durat decenii, se finalizează. Acum, partea rusă joacă mai degrabă o carte politică, încercând să ne țină în incertitudine până în ultima clipă pentru a forța niște concesii. Țările membre ale Uniunii Europene, care încă mai depind de gazul rusesc, au semnat contracte alternative. În momentul de față, doar Slovacia și Transnistria sunt victimele sigure”, precizeză Gusilov.
Ea a mai punctat că nu se vor oferi resurse energetice la prețuri preferențiale, ci la un preț de piață, iar scumpirile nu sunt excluse. „Ca orice criză, și aceasta este o oportunitate de a testa în ce măsură România poate să-și asume responsabilitatea pentru obiectivul pe care și l-a asumat și prin Strategia Energetică 2025-2035: alimentarea în orice condiții cu curent electric și gaz a Republicii Moldova. Va fi primul test de foc. Săptămâna aceasta se va încerca creșterea capacității de interconectare la maxim pentru a permite exportul de energie electrică din România către Republica Moldova”, a mai explicat experta în energetică.
Expertul Eugen Muravschi a declarat că este suspect faptul că Rusia nu a făcut rezerve de capacități lunare pe culoarul transbalcanic și că nu va subvenționa regimul separatist de la Tiraspol, care ar trebui să identifice resurse pentru a-și acoperi cheltuielile pentru gaze. „Gazprom nu a făcut nicio mișcare pentru a rezerva capacități pentru a livra gaz către regiunea transnistreană. Ar putea fi o mișcare ca, sub steag fals, anumiți traderi să facă rezervări în numele Gazprom. Noi vom ieși mai puternici din această criză și, cu siguranță, vom avea nevoie de ajutorul partenerilor externi. Vorbim despre țările europene și Statele Unite, care ne-au ajutat când ne-a fost greu. Sunt interesați de stabilitatea și democrația din Republica Moldova și, cu ajutorul lor, vom depăși această criză. Cu siguranță, vor exista și anumite costuri care vor fi suportate atât de bugetul național, cât și de toți cetățenii, inclusiv cei de pe malul drept.”