„Egalitatea de gen în Republica Moldova”: tot mai mulți bărbați se implică activ în creșterea copiilor și treburile casnice
Tot mai mulți tătici din țara noastră sunt implicați în creșterea copiilor și treburile casnice. Cel puțin asta arată datele studiului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova" prezentat recent. Deși nu e mare diferență, comparativ cu datele de acum zece ani, totuși mai puțini bărbați consideră că rolul unei femei este doar de a îngriji copilul și gospodăria.
Petru Sclifos este tată a doi băieți - Crin și Codrin. În perioada pandemiei, a stat acasă cu copiii, întrucât soția muncea în domeniul medical.
Petru consideră că tăticii trebuie să se implice activ în creșterea copiilor. Potrivit lui, sunt bizare stereotipurile sociale privind acest subiect, mai ales când vine vorba de propriii copii.
*„Nu am pus în discuție. Eu am zis că familia e familie, dar oamenii în familie tot sunt personalități care au nevoie să se dezvolte. Pentru mine nu este în închipuirea mea personală că asta este pentru bărbați sau este pentru femei. În toate timpurile s-a demonstrat că femeia este la fel de bună ca bărbatul în orice domeniu”.
Potrivit studiului, jumătate din bărbații chestionați nu sunt de acord că îngrijirea copiilor este responsabilitatea exclusivă a mamei.
„Eu cred că la îngrijirea copilului și educație trebuie să participe ambii părinți”;
„Ambii sunt responsabili de educația și creșterea copiilor, ambii sunt responsabili de viitorul copiilor și doar împreună pot să aibă o familie reușită”;
„Mai mult ce se referă la bărbat face bărbatul sau soția, dar nu că asta trebuie să faci tu sau asta eu”;
„Eu cred că în casă responsabilitățile trebuie împărțite la egal între soț și soție. Atunci când singură trebuie să faci tot, obosești. Este foarte greu”.
„Se pare că Republica Moldova a făcut pași importanți pentru realizarea egalității de gen. Și asta în special se vede în felul în care bărbații se implică în creșterea și educarea copiilor în familie”, a declarat fondatoarea Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan.
Studiul arată că, în ultimii 10 ani, mai puțini bărbați consideră că responsabilitatea femeilor este de a avea grijă de casă și de copii. Mai exact, ponderea acestora s-a diminuat de la 90 la 86 de procente.