Social

Vești bune pentru antreprenori: termenul pentru declararea beneficiarilor efectivi, extins până la finalul anului 2025

Termenul pentru depunerea declarației cu privire la beneficiarul efectiv va fi extins până la sfârșitul anului 2025. Anunțul a fost făcut de directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.

Agenția Servicii Publice este instituția care are misiunea doar să înregistreze beneficiarii fictiv. Sunt alte instituții în proces care gestionează politicile în acest domeniu. ASP nu acordă amenzi, nu stabilește legi sau, spune exact, procedurile cum este definit un beneficiar efectiv. În ultimele zile am avut discuții foarte aprinse ca să găsim o soluție cu toate instituțiile interesate. Pentru a detensiona situația se va extinde termenul de depunere a declarațiilor beneficiarilor până în anul 2025”, susține Mircea Eșanu.

Eșanu a mai precizat că, în primăvara anului 2025, Agenția Servicii Publice va lansa e o platformă automatizată, care va permite ca procesul de depunere acestor declarații să fie depus mai ușor.

Ce este beneficiarul efectiv?

Beneficiarul efectiv este persoana fizică care deține, controlează sau beneficiază, în mod direct sau indirect, de pe urma activității unei entități juridice, întreprinderi individuale sau organizații necomerciale. Acesta este individul care, în cele din urmă, are interesele economice sau controlul final asupra entității respective.

În cazul legislației din Republica Moldova și din alte țări, beneficiarul efectiv este identificat pentru a spori transparența și a preveni activitățile ilegale, cum ar fi spălarea banilor, finanțarea terorismului sau evaziunea fiscală.

De exemplu, o companie poate avea mai mulți acționari, dar beneficiarul efectiv este persoana care:

Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Potrivit ASP, Republica Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni.

Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație.

Pentru întreprinzători individuali, taxa este de 364 de lei, iar pentru SRL-uri este de 1 149 de lei. Pentru entitățile eligibile, precum ONG-uri, fundații și sindicate, acest proces este gratuit. Totuși, tarifele vor fi revizuite în perioada imediat următoare.

Până la acest moment, au fost depuse declarații de peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165.362 înregistrate în Registrul de Stat.

Citește mai mult