Economic

După 1 ianuarie 2025 am putea avea un deficit de energie electrică. Cât de mare va fi acesta și cum îl acoperim

Secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan a menționat că, după 1 ianuarie, în orele de vârf am putea avea un deficit de energie electrică, care ar putea fi acoperit din majorarea importurilor. El a explicat cum am putea depăși limitele tehnice de import al energiei electrice prin utilizarea unor volume identificate pe liniile de interconectare cu alte țări.

Potrivit lui Constantin Borosan, în anul viitor, în orele de vârf am putea avea un deficit de 170 de megawați/oră sau aproximativ 20 din necesarul de energie. „Suntem în discuții foarte active în fiecare zi cu prietenii noștri din România, din UE, din ENSOE și am propus un mecanism cum putem crește capacitatea de import. Fiindcă astăzi 2100 megawați la hotar dintre Polonia și Ucraina, Slovacia și Ucraina, Ungaria și Ucraina, România și Ucraina, România și R. Moldova nu toate capacitățile sunt utilizate. Am identificat că o capacitate între Polonia și Ucraina ar putea fi redistribuită. Această capacitate înseamnă 80 de megawați”, a declarat Constantin Borosan la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

În plus, funcționarul a precizat că avem suplimentar patru linii de 110 de kilovolți care se interconectează cu România. „Acestea funcționează într-un regim neobișnuit. Dar suntem pregătiți, le-am testat cu succes în noiembrie, între „Moldelectrica” și „Transelectrica”. Pe aceste linii am putea aduce circa 110 megawați”.

Totodată, Borosan a notat că o economie de consum de 50 de megawați în orele de vârf ar fi un aport semnificativ la reducerea importurilor de energie.

În această ordine de idei, expertul de la Watch Dog Valeriu Pașa a menționat că economiile de energie cad pe umerii populației, care consumă cea mai mare pondere de energie electrică, în lipsa unor fabrici și uzine. „Respectiv, fiecare la noi acasă, așa cum am făcut în 2022, și a funcționat foarte bine, trebuie să economisim. De ce? Pentru că, în orele de vârf, nu o să ajungă electricitate și o să avem cădere pe rețea. Și doi - o să avem prețuri foarte mari pentru că în orele celea este cea mai scumpă energie. În general, e bine să ne învățăm să reducem consumul în orele de vârf, indiferent dacă avem criză sau nu”.

Cât privește prețurile la energie, acestea vor crește, dar cu cât, nu este nimeni gata să spună acum. „Noi nu știm care va fi prețul la bursă. Nu există o estimare de genul care va fi cel mai mic preț”.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a dat asigurări că Guvernul va acorda compensații pentru scumpirea energiei electrice prin operarea de rectificări bugetare la începutul lunii martie 2025. „Vom aloca bani suplimentari în funcție de consumul real și necesitățile de a compensa și pe energie electrică. Noi avem acum o „pernă” de 2 miliarde de lei pentru tot sezonul rece și o să intervenim în funcție de situația reală”, a precizat deputatul.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult