Internațional

Corespondență Dan Alexe // Europa nu este pregătită pentru un război comercial cu Trump

Revenirea iminentă a lui Donald Trump a oferit o zguduire și o terapie de șoc europenilor care se confruntă deja cu economii anemice, lideri impotenți și populism în creștere. Întrebarea cea mai urgentă este dacă Trump 2.0 galvanizează Europa și impulsionează reforme necesare sau dacă grăbește declinul continentului. Această promisiune electorală – și altele asemenea – a pregătit scena pentru ceea ce Trump a spus că va fi un război comercial. El a amenințat că va impune tarife generale de până la 20% importurilor europene și de altă natură. Asta ar fi o veste cumplită chiar și pentru o Europă puternică și unită. Ar putea însă fi devastator pentru continentul nostru în starea sa actuală - slab, frământat și din ce în ce mai rău echipat pentru a concura.

Sub influența curentelor populiste, mulți europeni nu mai văd astăzi progresul care a fost realizat în eliminarea granițelor și coordonarea reglementărilor privind alimentele, produsele de consum și alte lucruri de bază ale vieții de zi cu zi.

În Europa, ca și în SUA, pașapoartele au devenit inutile, iar lucrătorii se deplasează liber peste granițe. O monedă unică unește cele 20 de țări din zona euro, ceva ce ar fi fost de neconceput acum 30 de ani. Puțini europeni deplâng lira, francul sau peseta.

Dar dacă ne uităm mai atent, Europa rămâne un continent atomizat, în ciuda a șapte decenii de luptă pentru coeziune, o regiune înfometată de investiții chiar dacă economiile sale majore stagnează, și o zonă comercială blocată de reglementări pe măsură ce concurenții prosperă prin inovare.

Peste ocean, Donald Trump este ostil ideii însăși de Europa ca fiind un aliat de neclintit, a cărui sănătate și securitate sunt legate de puterea și prestigiul SUA. „Aliații noștri ne tratează de fapt mai rău decât așa-zișii noștri dușmani”, a spus Trump în septembrie la un eveniment de campanie din Wisconsin . „ În armată, îi protejăm și apoi ei ne încurcă cu comerțul. Nu vom mai lăsa să se întâmple asta. ”

Într-o lume rațională, alegerea lui Trump ar fi semnalul de trezire al Europei la reformă. Mai exact, ar trebui să-i încurajeze pe europeni să întărească integrarea și să înlăture barierele din calea împrumuturilor colective și a investițiilor private, încetineli care au lăsat companiile fără capital.

Totuși, efectul Trump ar putea merge în orice direcție. Mai degrabă decât să se unească, continentul ar putea fi sfâșiat și mai mult de țările care cer Washingtonului un tratament favorabil. Într-o economie globalizată, dominată de giganții din Statele Unite și China, fragmentarea este un impediment în calea concurenței. Cu toate astea, în Europa, piețele majore rămân în mare parte fracturate de-a lungul liniilor naționale.

Fondurile private rămân la fel de închise. Capitalizarea bursieră combinată a principalelor piețe de valori europene este mai mică decât cea a Nasdaq -ului , ca să nu mai vorbim de gigantică Bursă de Valori din New York.

Disparitatea transatlantică în domeniul high-tech este un exemplu major. Europa nu are giganți tehnologici care să concureze cu Apple, Microsoft, Meta și Alphabet. Pe măsură ce inteligența artificială se răspândește, continentul rămâne și mai în urmă.

O conducere puternică ar putea oferi o frântură de speranță că Europa va putea rezista furtunii care se apropie. Europa, fragilizată și instabilă, se confruntă cu o luptă deocamdată inegală. Dacă nu va face față provocării Trump, perspectivele Europei sunt sumbre.

Citește mai mult