Externe

Bulgaria introduce controale la granița cu România timp de șase luni, din 1 ianuarie

Trecerea graniței bulgaro-române cu mașina se ușurează, controalele clasice, pentru fiecare autovehicul, sunt înlocuite cu cele aleatorii. Guvernul Bulgariei a decis introducerea pentru șase luni a controalelor aleatorii la granița cu România, începând cu 1 ianuarie, dată când Bulgaria și România intră și cu frontierele terestre în spațiul Schengen de liberă circulație.

Guvernul de la Sofia a adoptat o decizie privind introducerea temporară a controlului la frontiera româno-bulgară și în același timp una de suspendare a funcționării punctelor de control de frontieră la frontierele româno-bulgară și bulgaro-greacă, notează hotnews.ro.

Decizia urmărește să asigure punerea în aplicare a declarației cvadripartite dintre Austria, Bulgaria, Ungaria și România, convenită la 22 noiembrie la Budapesta, precum și a deciziei Consiliului JAI privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, cu granițele terestre.

Declarația de pe 22 noiembrie, asumată de cele patru țări, stabilea că, pentru a preveni posibilele amenințări la adresa securității generate de o schimbare a modelelor de migrație care ar putea apărea ca o consecință directă a lipsei controlului la frontierele interne, se vor efectua controale de frontieră la punctele de control la frontiera internă cu România pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2025, după care acestea vor fi suspendate.

Ministrul de Interne român a declarat pe 12 noiembrie, ziua în care Consiliul JAI a decis că România și Bulgaria pot adera complet la Schengen, că aceste controale vor fi aleatorii. Oficialul a precizat că aceste controale se vor face ori de câte ori polițiștii de frontieră vor observa că ceva este în neregulă cu un mijloc de transport sau cu un autoturism cu cetățeni persoane fizice ori au date sau informații despre nerespectarea legislației.

Dacă observă astfel de riscuri din punct de vedere al respectării legislației, atunci polițiștii de frontieră intervin și fac control. Este ceea ce se întâmplă dacă circulați cu mașina între Ungaria și Austria, la ora la care vorbim. Eu am circulat mult cu mașina și știu acest lucru. Într-o zi poate să nu fie niciun control, în alta pot să fie cinci, spre exemplu. E greu de dat un procent”, a declarat ministrul Predoiu.

Ministrul a explicat că decizia privind controalele aleatorii este luată doar pentru primele șase luni. „Nu ne poate obliga nimeni să prelungim, tot ce se întâmplă în Europa e pe bază de bilateral, multilateral, unanimitate. Deci Europa e o democrație mai largă, nu e dictatură”, a punctat ministrul.

El a mai menționat că aceste controale aleatorii se fac tocmai pentru a da un semnal că polițiștii veghează la protejarea frontierei, iar răufăcătorii să știe că nu pot profita de acest lucru.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult