Expert: Criza din stânga Nistrului – strategia Rusiei pentru a influența alegerile parlamentare
Criza energetică din Republica Moldova este parte a planului Federației Ruse și vizează și domeniile politic, social, economic și informațional. Experta WatchDog, Rodica Pîrgari, a mai declarat în emisiunea „ÎN CONTEXT” că, în cazul reluării livrărilor de gaze în regiunea transnistreană, manipulările Moscovei vor continua pentru a influența alegerile parlamentare din toamnă.
„Un stat străin încearcă, printr-o agendă politică proprie, să influențeze ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, iar acest lucru ar sugera faptul că securitatea națională nu este tocmai în cea mai bună stare. Trebuie să notăm că această criză este doar o parte din scopul principal al Federației Ruse, care vizează influențarea alegerilor parlamentare ce ne așteaptă. Vedem că se acționează în domeniul politic, socio-economic și chiar informațional. Acest lucru va mai continua o perioadă îndelungată.”
Experta subliniază că Rusia va continua să folosească manipularea informațională pentru a controla tendințele proeuropene din regiunea transnistreană.
„Rusia a făcut asta nu doar pentru a influența alegerile, ci și pentru a pedepsi transnistrenii pentru votul lor la referendum. Am văzut un vot de peste 38% pentru aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce, desigur, nu a plăcut Rusiei. Și astfel s-a încercat pedepsirea celor din regiunea transnistreană. Drept urmare, ceea ce vedem astăzi este încercarea lor de a se prezenta ca un salvator, încercând să loializeze locuitorii din regiune. Chiar dacă livrările (nr: de gaze) vor fi reluate, acest plan va fi derulat până la alegeri: creșterea prețurilor, inflația și exploatarea informațională a acestui subiect vor fi folosite până atunci pentru a-și îndeplini scopurile”, constată Rodica Pîrgari.
Amintim că Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Decizia a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților, inclusiv din Zona de Securitate, și deconectări în evantai ale luminii. După mai multe săptămâni în care a respins categoric propunerile Chișinăului de ajutor și asistență, pretinsa administrație de la Tiraspol a făcut un pas înapoi și a declarat că este gata să achiziționeze gaze naturale prin intermediul companiei Moldovagaz. Așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a recunoscut că este singura soluție fiabilă pentru a asigura cu lumină, căldură și gaze locuințele oamenilor și infrastructura socială.
CITEȘTE și:
Ministerul Energiei de la Chișinău a anunțat că Gazprom nu a efectuat luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pentru transportul gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic către regiunea transnistreană pentru luna februarie.