Aniversarea a 90 de ani de la nașterea poetului și cineastului Gheorghe Vodă, marcată la Muzeul Național al Literaturii Române
„Gheorghe Vodă caută un paznic” a fost genericul sugestiv al medalionului literar-cinematografic, care a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române din capitală. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu două uniuni de creație - a scriitorilor și a cineaștilor, care au marcat împreună aniversarea a 90-a de la nașterea regretatului poet și cineast Gheorghe Vodă.
Scriitorul Vladimir Beșleagă a anticipat evocarea printr-un impresionant și expresiv recital de poezie din volumul „La Sud e Patria mea” de Gheorghe Vodă.
„Cărbuna de când o știu își are casa pe vale, scundă ca un strop de grâu, cu albastru pe la poale. Cu un braț de cumpănă înalt și un cer albastru în fântână. Gicu Vodă era un om foarte rezervat, echilibrat. Toată poezia lui este a unui gospodar, a unui om serios. Poezia lui este plină de înțelepciune și de sens”, a spus scriitorul Vladimir Beșleagă.
Și Teo Chiriac a ales să le reamintească celor prezenți despre o apariție editorială deosebită: „La capătul vederii”.
„Un volum de buzunar din colecția „Primăvara poeților”. Sunt selectate cele mai frumoase poeme din toate volumele lui Gheorghe Vodă. Un talent excepțional, de o omenie uimitoare și un foarte bun prieten cu toate generațiile de poeți care veneau din urmă”, a spus președintele Uniunii Scriitorilor, Teo Chiriac.
Exponatele, proiecția unor secvențe din filmele lui Gheorghe Vodă au readus în actualitate un creator cu o operă marcată de tradiție și modernitate. Maestrul a adus un suflu nou și în cinematografie.
„Începând cu primul film lansat în 1965 - „Nunta”, un film care a fost o deschidere tematică pentru că până la acesta se făceau filme ideologizate până la extremă. Au urmat și alte producții - marele film „Se caută un paznic”, „Singur în fața dragostei” și dacă erau timpuri mai bune din punct de vedere ideologic mai continuă, dar a fost nevoie la un moment dat să plece fiindcă nu era înțeles de regimul totalitar”, a relatat cineastul Dumitru Olărescu.
Evocarea faptelor culturale ale personalităților este un gest necesar de prețuire, au menționat organizatorii.
„Cred că ne omenim pe noi când evocăm personalitățile care au construit în cultura română, de aici de la noi. Aproape că nu-ți vine să crezi că un poet a făcut două filme importante: „Se caută un paznic” și „Singur în fața dragostei”, că a scris un text care e de patrimoniu și se cântă, despre Chișinău, un poet a cărui operă trebuie citită, descoperită”, a afirmat directoarea Muzeului Național de Literatură, Maria Șleahtițchi.
Poetul reprezentativ al generației 60, fondator al filmului poetic s-a născut pe 24 decembrie 1934 în satul Văleni, Cahul. Gheorghe Vodă a decedat în data de 24 februarie 2007.