Social

Dansuri, cadouri și voie bună. La Moldova film a fost organizată petrecerea de Crăciun

Pavilionul Moldova-film s-a transformat într-un tărâm de poveste pentru copii, în acest weekend. Petrecerea de Crăciun a fost organizată de inițiativa civică „Moldova pentru Pace” cu scopul ca toți copiii, inclusiv cei refugiați din Ucraina să simtă magia sărbătorilor de iarnă.

Jocuri, dansuri, Moș Crăciun, cadouri și voie bună. De acestea au avut parte copiii și familiile lor care au participat la povestea de iarnă.

Această zi a fost superbă, a fost o zonă pentru joc foarte interesantă pentru copii. Am avut și discotecă. Mi-a plăcut mult, este cea mai bună zi din viața mea”.

Mi-a plăcut mult cum a fost organizată sărbătoarea. Copiii au avut o ocupație, au făcut o zonă de joc pentru ei, iar pentru adulți au fost hore, dansuri. Eu sunt coregraf, a fost nu doar în tradițiile moldovenești, ci și ucrainene.

Am dansat, m-am distrat și mi-a plăcut cadoul de la Moș Crăciun”.

Vera Galkin, împreună cu cei doi copii ai săi sunt din orașul Odesa. Ei s-au refugiat în Republica Moldova îndată după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, iar până acum au reușit să se încadreze cu succes în societatea noastră.

A fost foarte greu, copii erau stresați, eu nu înțelegeam ce să fac, dar Moldova ne-a primit foarte bine, suntem foarte recunoscători. Frecventez împreună cu fiul, cursuri de limbă română, pentru că, înțelegem că trebuie obligatoriu să învățăm limba. Fiica, în clasa întâi, la fel, începe să învețe limba. Desigur că e greu, e o limbă neobișnuită pentru noi, dar noi depunem eforturi, frecventăm cursuri, învățăm”, a spus Vera Galkin, refugiată din Ucraina.

Sunt în clasa a 9-a. Îmi place foarte mult la școală. Copiii sunt prietenoși și e totul bine, totul este explicat bine. Disciplinele mele preferate sunt: limba rusă, istoria și matematica. Avem profesori buni”, a menționat Alexei Galkin, refugiat din Ucraina.

Coordonatorul proiectului spune că astfel de evenimente sunt organizate pentru ca toți copiii să simtă farmecul și bucuria sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul a fost organizat în special pentru comunitatea locală, să ajutăm și copii ucraineni care nu au parte de un Moș Crăciun acasă, să le aducem zâmbete pe fațe la copilașii în ziua de azi care au nevoie de asta”, a relatat managerul proiectului „Moldova pentru pace”, Natalia Rahmistriuc.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul războiului în țara vecină, în 2022, aproximativ 800 de mii de persoane s-au refugiat în Republica Moldova. În prezent, 116 mii dintre ei rămân în țara noastră. Aproape jumătate dintre refugiați sunt copii.

Citește mai mult