Externe

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu candidat pentru funcția de premier

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe Marcel Ciolacu să conducă viitorul guvern format din PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale. După desemnare, premierul va merge în Parlament cu cabinetul și programul de guvernare pentru a primi votul de învestitură.

„Coaliția proeuropeană mi-a propus un candidat pe care m-am decis să îl accept”, a declarat liderul de la Cotroceni.

Dimineață, liderii PSD, PNL, UDMR și ai minorităților au semnat, la Parlament, acordul politic premergător formării coaliției de guvernare.

„Faza negocierilor pentru noul guvern s-a încheiat. Coaliția proeuropeană, formată din PSD, PNL, UDMR și Minorități, s-a hotărât să construiască o majoritate și un guvern. Astăzi, deja, în Parlament, s-a verificat această majoritate și este certă. Coaliția proeuropeană mi-a propus un candidat pe care am decis să-l accept. În consecință, desemnez pentru poziția de prim-ministru al Guvernului României pe domnul Marcel Ciolacu", a afirmat Iohannis.

La București, se desfășoară astăzi, 23 decembrie, un maraton politic pentru finalizarea procesului de formare a noului guvern. Dimineața a început cu semnarea acordului de coaliție între PSD, PNL și UDMR, la ora 8:30, urmată de alegerea șefilor celor două camere ale Parlamentului, la ora 9:00. La ora 11:00, președintele Klaus Iohannis a anunțat premierul desemnat, conform înțelegerii coaliției. Programul de guvernare va fi depus la Parlament la ora 12:00, iar începând din după-amiază vor avea loc audierile miniștrilor propuși. Jurământul noului Executiv ar putea avea loc în această seară, la Palatul Cotroceni.

Reprezentanții PSD, PNL, UDMR și ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, în discuție cu Klau Iohannis, 22 decembrie 2024
Sursa: Reprezentanții PSD, PNL, UDMR și ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, în discuție cu Klau Iohannis, 22 decembrie 2024

Coaliția formată din PSD, PNL și UDMR a stabilit împărțirea portofoliilor în cadrul noului guvern. Social-democrații vor avea opt ministere, printre care Justiția, Transporturile, Agricultura, Sănătatea și Munca.

Liberalii vor deține șase ministere, printre care Afacerile Interne, unde Cătălin Predoiu va ocupa funcția de ministru și vicepremier, Afacerile Externe, unde Emil Hurezeanu este propus, Fondurile Europene, conduse de Marcel Boloș, și Energia, gestionată de Sebastian Burduja.

UDMR va avea două portofolii importante: Dezvoltarea, care va fi coordonată de Attila Cseke, și Finanțele, unde Tánczos Barna, numit și vicepremier, va prelua conducerea. Liderii coaliției au declarat că această structură reflectă echilibrul negocierilor și prioritățile guvernării.

În noua configurație, PNL nu va mai deține ministere avizatoare, adică nu vor avea atribuții directe în avizarea proiectelor de legi, hotărârilor și ordonanțelor guvernamentale.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat numirea lui Tánczos Barna la Finanțe și a lui Attila Cseke la Dezvoltare, subliniind că prioritățile coaliției sunt protejarea cetățenilor și restabilirea echilibrului în procesul decizional. De cealaltă parte, liderul PNL, Ilie Bolojan, a reiterat importanța stabilității politice, afirmând că „aritmetica parlamentară a dictat distribuția portofoliilor”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult