O expoziție cu tematica „Crăciunul în Europa - sărbătoarea care ne unește”, organizată la Biblioteca Națională
Tradițiile și valorile europene vor fi promovate și la noi în țară. O expoziție cu tematica „Crăciunul în Europa - sărbătoarea care ne unește” a fost organizată la Biblioteca Națională. Au fost expuse circa 200 de cărți dedicate Crăciunului, de unde vizitatorii pot afla istoria apariției acestei sărbători, răspândirea ei, curiozități și superstiții. Expoziția nu doar celebrează unitatea și diversitatea culturală a continentului, dar încurajează și aprofundarea cunoștințelor despre tradițiile europene prin intermediul lecturii.
Cărțile au fost expuse în zece compartimente, începând de la originea și istoria Crăciunului până la felicitări și cărți poștale dedicate sărbătorii. Majoritatea dintre ele au fost donate de țările europene.
„Această frumoasă carte, editată la Milano în 1981, este o donație din Italia. Este o carte în 3D. Primele pagini ascund o frumoasă naștere a Domnului”, a spus directoarea adjunctă a Secției resurse informaționale de la Biblioteca Națională, Aliona Muntean.
O mare parte din cărți a fost colectată și donată de cetățeni ai Marii Britanii.
„Au avut un proiect „Cărți pentru Moldova" și au fost foarte generoși. Majoritatea cărților sunt în engleză, aici jumătate sunt prezente, dar, cum Europa este un spațiu cultural comun, avem și în poloneză, franceză, care vin din aceeași donație”, a adăugat Aliona Muntean.
Vizitatorii se pot informa și despre lucrările dedicate Crăciunului ale marilor pictori europeni.
„Aceasta este lucrarea lui Botticelli și când am spus de asemănare și deosebire, în lucrarea lui Botticelli, magii sunt în straie de sărbătoare. Marea majoritate a pictorilor au desenat în viziunea lor cum au văzut ei sau cum au simțit darurile aduse pruncului Iisus și toate au în comun darurile, pruncul, dar viziunile diferă poate prin culoare, poziția magilor”, a relatat șefa de secție de la Biblioteca Națională, Rodica Băleanu.
Vizitatorii nu au rămas indiferenți și au studiat fiecare compartiment al expoziției.
„Pot să spun că mi-a plăcut și a fost interesant să aflu despre tradițiile noastre pe care le cunoșteam, dar și să compar cu celelalte tradiții care sunt exemplificate aici*”;
„Este o expoziție drăguță și putem vedea contrastul dintre tradițiile noastre și valorile europene pe care le vedem în cealaltă parte”;
„Eu cred că este important să facem schimb cultural. Este o idee bună”;
„Îmi pare bine că se fac astfel de expoziții anume cu tradiții europene, noi cunoaștem puțin despre ele, ale noastre le știm bine și învățăm și copiii, dar e bine să cunoaștem și ceva mai mult”.
„Scopul principal, în primul rând, în preajma sărbătorilor este de a pune în valoare această sărbătoare, Nașterea Domnului, prin diversitatea multiaspectuală, pentru a cunoaște mai bine această sărbătoare”, a declarat directoarea adjunctă a Bibliotecii Naționale, Veronica Borș.
Expoziția poate fi vizitată până pe 15 ianuarie anul viitor.