Școlile din stânga Nistrului, afectate de întreruperea livrării de gaze naturale: învățământul ar putea trece online
Au fost deconectați de la rețeaua de gaze sub pretextul economisirii. Este răspunsul pe care l-au primit reprezentanții celor 12 instituții publice din localități amplasate în Zona de Securitate, după ce Tiraspoltransgaz a întrerupt livrările. Compania Teleradio-Moldova a discutat cu reprezentanții unei instituții de învățământ, care spun că sunt într-o incertitudine, pentru că nu știu cât ar putea dura această „economisire”. Mai mult, sunt îngrijorați de o eventuală criză umanitară și se pregătesc deja pentru scenariul de trecere la lecțiile online.
- INTERVIU cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian: Să demonstrăm cetățenilor noștri din stânga Nistrului că Chișinăul este alături
- Dan Perciun: Vom găsi soluții dacă unele instituții de învățământ vor rămâne fără curent electric
- Gazprom suspendă livrarea gazelor naturale din 1 ianuarie. Dorin Recean: „Republica Moldova stă dreaptă”
- Fostul ministru al Energiei: „Scopul Gazpromului este destabilizarea situației în Republica Moldova”
Printre cele 12 instituții deconectate de la gaze se regăsesc și patru instituții de învățământ, o instituție medicală și două instituții de cultură. Iar de la căldură au fost deconectate mai multe sedii publice din orașul Tighina, inclusiv subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova. În cazul instituțiilor de învățământ, președintele raionului Dubăsari, Sergiu Grigoriev, susține că elevii ar putea studia de la distanță. Mai grav însă, spune el, este faptul că instituțiile dispun de generatoare mici, doar pentru a menține circulația sistemului de încălzire.
„De la gaz s-au deconectat doar instituțiile de învățământ, azilul de bătrâni este conectat la gaz. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, gimnaziul din Corjova și gimnaziul din satul Roghi: aceste trei instituții se află practic sub controlul autorităților transnistrene și au fost deconectate sub pretextul de economie. - Cât va ține această economie, nu v-au spus? - Nu, nu ne-au informat. La moment sunt generatoare, dar de capacitate mică, pentru a putea menține circulația sistemului de încălzire. Cred că aceste instituții vor activa la distanță, online. - După vacanță? - Da, dacă până atunci nu se rezolvă problema cu conectarea la gaze”, a spus președintele raionului Dubăsari, Sergiu Grigoriev.
Directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Dubăsari, Angela Ivanov, unde studiază peste 500 de elevi, spune că administrația instituției nu a fost anunțată oficial despre deconectări.
„Într-un mod anumit nu am fost anunțați. Am auzit de la unul la altul că o să fim deconectați. Vineri dimineață, am rugat directorul adjunct pe gospodărie să îi telefoneze și domnii, chiar dacă inițial au spus că sunt foarte ocupați și nu au timp, ne-au spus că o să fim deconectați până la 1 ianuarie și iată că ieri, la ora 11:25, am fost deconectați”, susține directoarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Angela Ivanov.
După discuțiile cu reprezentanții Ministerului Educației, s-a ajuns la concluzia că cea mai optimă variantă ar fi trecerea la învățământul online, în cazul în care deconectările vor continua și după 9 ianuarie, atunci când elevii revin la ore.
„Mâine, de exemplu, la ora 9, facem o ședință cu profesoara de informatică, care ne va reaminti despre învățământul online, despre platforme, despre crearea unor clase, cum gestionăm temele pentru acasă, deci ne pregătim pentru asta. Noi avem un singur generator de o capacitate de 10 kW, dar nu ne acoperă toate cheltuielile noastre. Am cerut un generator de capacitate mare. Nu suntem convinși că sistemul de energie din instituție va putea ține piept acestui flux de curent. Noi la lumină practic încă suntem conectați, dar iată ca să ne asigure căldura ne temem că o să fie o pană de curent”, a adăugat Angela Ivanov.
Operatorul de gaze al regiunii transnistrene a decis deconectările la scurt timp după ce Gazprom a anunțat că va suspenda livrarea de gaze către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025. „Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici”, a reacționat Guvernul de la Chișinău, care a anunțat că monitorizează situația din regiune.