Cultură

„O viață din/spre Europa Liberă”. Scriitorul Vladimir Beșleagă a lansat o nouă carte la ai săi 93 de ani

Final de an cu lansare de carte și o întâlnire de suflet și înțelepciune cu maestrul Vladimir Beșleagă. Împovărat de probleme de sănătate la cei 93 de ani de viața, trăiți în adevăr și demnitate, scriitorul și-a impresionat prietenii prezenți la Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu" cu o nouă apariție editorială intitulată sugestiv „O viață din/spre Europa Liberă”.

O nouă apariție editorială marca Biblioteca „Onisifor Ghibu” concepută în laboratorul de cercetări literare și bibliografice. Sunt interviurile pe care le-a acordat la postul de radio Europa Liberă. Este o carte care înnobilează finalul acestui an deosebit 2024”, a spus directorul bibliotecii, Vitalie Răileanu.

Lucrând asupra volumului, Dumitru-Dan Maxim a adunat cu meticulozitate în filele acestei cărți fiecare episod din viața scriitorului, evenimentele, personalitățile despre care a vorbit Vladimir Beșleagă ani în urmă la Europa Liberă.

Aș putea zice că e un bilanț al vieții domnului Beșleagă. Tot ceea ce vorbește despre sine, surprins de microfonul Europei Libere îl arată într-o lumină în care se implică total în viața publică, socială, în viața breslei scriitoricești și ia o atitudine directă față de fenomenele politice”, a relatat scriitorul Dumitru-Dan Maxim.

Cartea este una necesară și reprezintă un document al istoriei recente, afirmă autorul.

Este o ocazie de a ne aminti prin ce am trecut noi în această nenorocită tranziție. Când deschizi cartea, vezi ce s-a întâmplat pe parcursul celor 30 de ani de bâjbâială, de rătăcire. Iată în ce constă valoarea acestei cărți”, a menționat Vladimir Beșleagă.

Jurnalista Valentina Ursu a fost cea care l-a provocat ani în urmă să coopereze cu postul de radio Europa Liberă.

Maestrul Vladimir Beșleagă mi-a devenit un prieten de mare valoare. Am învățat și tot mai continui să învăț de la Vladimir Beșleagă. Am cutreierat cu el baștina din stânga Nistrului de mai multe ori. Acum din acea căsuță a făcut un muzeu. Își iubește nespus satul natal”, a declarat jurnalista Valentina Ursu.

Lidia Kulikovski a lucrat la mai multe bibliografii despre scriitorul Vladimir Beșleagă, pe care îl consideră un om ales.

Înțeleptul înțelepților și cred că un nonagenar are ce spune despre istoria noastră, istoria literaturii și istoria evoluției noastre către Europa. Mi-a plăcut foarte mult pentru că m-am regăsit și eu nu ca prezență aici, dar m-am regăsit ca eveniment. Trăiam împreună cu el mai multe evenimente istorice. Ne bucurăm că-l avem”, a afirmat șefa de Departament la Biblioteca „B.P. Hasdeu”, Lidia Kulikovski.

Cred că Vladimir Beșleagă este un scriitor și un om al cetății, un martor și un participant al istoriei de ieri și de azi, implicat cu operele sale, cu atitudinile sale publicistice în toate problemele cheie pe care le-am avut și le avem”, a conchis academicianul Mihai Cimpoi.

Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol. Scriitorul a fost deputat în primul Parlament. Cărțile îi sunt traduse în mai multe limbi, iar pe parcursul anilor, Vladimir Beșleagă a fost și rămâne o prezență activă și verticală în viața Republicii Moldova.

Citește mai mult