Cultură

De ziua Mariei Cebotari, masca mortuară a celebrei soprane a fost donată Muzeului Național de Istorie din Chișinău

Vocea de aur a operei europene și mondiale Maria Cebotari revine acasă, unde s-a născut acum 113 ani. De ziua ei, a fost celebrată prin concertul de gală al primei ediții a concursului internațional al interpreților de operă ce-i poartă numele. Iar la Muzeul Național de Istorie din capitală a avut loc un eveniment în cadrul căruia fiul divei, Fritz Curzon, a dăruit instituției masca mortuară a Mariei Cebotari.

Vocea, personalitatea, frumusețea răpitoare a Mariei Cebotari au fost apreciate pe cele mai prestigioase scene de operă din lume. La baștină, numele ei era dat uitării.

„La noi era interzisă și abia după "90 am început să facem cunoștință. Fiind în deplasări în Germania sau Austria mă miram, chiar mă indignam că în acele țări este cunoscută peste tot în Europa și la noi aproape deloc și iată că încet, încet, pas cu pas, o readucem acasă”, a menționat Aurelian Dănila, membru al Academiei Europene de Științe și Arte.

Emoționat să sărbătorească ziua de naștere a mamei sale la Chișinău, fiul Mariei Cebotari a adus din Germania daruri prețioase pentru muzeul de istorie, cea mai importantă fiind masca mortuară a Mariei Cebotari.

„Este originalul măștii mortuare a mamei mele, a fost realizată din ghips. Am păstrat-o ca o relicvă în colecția familiei, iar acum o dăruiesc Muzeului de Istorie, un exponat rar ce merită a fi văzut de mai multă lume”, spune Fritz Curzon, fiul Mariei Cebotari.

Din Germania a venit pentru prima dată la baștina cântăreței Rosemarie Killius, biografa Mariei Cebotari. Ea a lansat monografia „Maria Cebotari: Trăiesc pentru a cânta”.

„Monografia vine cu mai multe noutăți despre viața Mariei Cebotari, în special, despre cele opt filme în care celebra soprană s-a afirmat în calitate de actriță”, spune Rosemarie Killius, critic de film din Germania.

„Arta Mariei Cebotari: calea spre Richard Strauss” este titlul monografiei lui Serghei Pilipețchi și a Svetlanei Țvircunov.

„Descoperă în primul rând viața privată a Mariei Cebotari, relația ei amicală și profesională cu marele compozitor german Richard Strauss”, menționează Serghei Pilipețchi, solist al TNOB „Maria Bieșu”.

Dintr-o mahala a Chișinăului, din corul Catedralei unde a cântat sub bagheta dirijorului Mihail Berezovschi, Maria Cebotari a ajuns o stea de primă mărime a operei mondiale. Diva s-a stins din viață la vărsta de 39 de ani și a fost înmormântată la Viena.

Citește mai mult