Euro devine oficial moneda de referință pentru leul moldovenesc
Începând cu 2 ianuarie 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA. Decizia reflectă orientarea economiei Republicii Moldova către piața Uniunii Europene, care joacă un rol dominant în structura comercială și financiară a țării, a declarat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, la emisiunea „În context” de la Moldova 1. Potrivit ei, această schimbare va reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale euro.
Trecerea la moneda euro ca valută de referință pentru intervențiile valutare și pentru rezervele BNM înseamnă, în primul rând, economii, a mai precizat guvernatoarea.
„Din estimările noastre ar putea fi peste 10 milioane de euro economisiți în schimburile valutare. Asta înseamnă că intervențiile pe care Banca Națională le face pe piață vor fi în monedă euro. Astfel, va crește lichiditatea pe moneda euro și diferența între cursul de cumpărare și vânzare se va diminua cu 70 de bani. Vom avea pe piața euro o lichiditate mai mare, vom avea o marjă între cursul de vânzare și cumpărare mai mică, adică schimburile valutare vor fi mai ieftine”, a spus guvernatoarea BNM.
Anca Dragu a argumentat decizia de a trece la euro drept monedă de referință prin faptul că rezervele unei țări, intervențiile și lichiditatea trebuie să fie corelate cu schimburile comerciale și valutare pe care le are. Schimburile comerciale și valutare sunt în proporție de 60-70% orientate către Uniunea Europeană și în euro, de aceea BNM trebuie să dețină rezerve și să efectueze intervenții tot în moneda europeană.
Președinta Maia Sandu a salutat decizia Băncii Naționale a Moldovei de a adopta euro ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc. Șefa statului a spus că „decizia va aduce mai multă claritate și stabilitate pentru companiile moldovenești care exportă pe piața europeană. Costurile de schimb valutar vor scădea, iar afacerile vor putea planifica investiții și tranzacții comerciale cu mai multă încredere”.
„Adoptarea euro ca monedă de referință nu este doar o măsură tehnică, ci un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană. Este un pas hotărât spre o economie mai stabilă, mai predictibilă și mai atractivă pentru comerțul și investițiile externe”, a conchis Maia Sandu.
Avantajul major al acestei decizii este că Banca Națională va avea aceste pârghii rapide și directe de a interveni asupra cursului valutar, iar cetățenii și mediul de afaceri vor beneficia de fluctuații mai reduse, a precizat anterior, pentru Teleradio-Moldova, directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Stanislav Ghilețchi.
„La această etapă nu aș vedea niciun impact negativ, dimpotrivă, având în vedere că totuși cererea pentru euro este mai mare, iar Banca Națională având această pârghie directă de intervenție, asta înseamnă că își reduc și timpul și rapiditatea de intervenții. Acest lucru va ajuta atât mediul de afaceri, cât și cetățenii să beneficieze de un curs mai stabil, iar pentru companiile care au operațiuni de import-export cu Uniunea Europeană stabilitatea cursului este foarte importantă”, a precizat Stanislav Ghilețchi.
Totodată, directorul adjunct al IPRE a precizat că în urma acestei decizii vor crește exporturile țării noastre pe piața europeană.