Dezvoltare personală, psihologie și magie pentru copii. Cele mai populare cărți ale anului 2024
Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, cărțile rămân un loc de refugiu al imaginației, o sursă de cunoaștere și un mijloc de evadare atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cărțile cele mai căutate în anul 2024 au fost și sunt în continuare cele de dezvoltare personală, cele de psihologie, dar și cărțile interactive pentru copii.
„Una dintre cele mai populare cărți este „Crăiasa Zăpezii" care este formată din șase popuri și deci învățăm despre cum să iubim și să acceptăm oamenii din viața noastră și să acceptăm să ducem un lucru până la capăt. A doua carte cea mai interesantă și cea mai căutată este „Sherldog Holmes și orhideea dispărută". Ne ajută împreună cu lupa aceasta roșie să descifrăm unde a fost și unde să îl căutăm pe infractorul care a furat orhideea. Pentru că, paralel, putem să descoperim împreună aceste detalii care sunt ascunse”, a spus Andreea Borisenco.
La mare căutare au fost și cărțile semnate de autori autohtoni contemporani, precum și cele vechi, care, în pofida trecerii timpului, rămân în topul preferințelor cititorilor.
„Poveștile cu dorințe, volumul 1 și 2. În aceste cărți sunt povestioare scurte legate de dorințele oamenilor sau dorințele câtorva ființe. Cărțile „Citesc zi de zi" ale autoarei Alexandra Gemeș, în ele copii se regăsesc pentru că sunt scrise în baza aventurilor unor copilași. Alt exemplu ar fi amintirile lui Ion Creangă, care rămân nemuritoare peste ani”, a declarat administratorul editorial, Inesa Tăutu.
Și adolescenții au manifestat sete de lectură. Cele mai populare au fost cărțile de dezvoltare personală, romanele autobiografice și cărțile educative, spun specialiștii.
„Foarte solicitat a fost romanul „Malala", autoarea din Pakistan care își promovează propriul mod de viață, propria luptă, pe care a dus-o ea cu regimul autoritar din interiorul țării”.
Cât despre preferințele adulților în materie de lectură, aceștia s-au delectat cu cărți de dezvoltare personală și de psihologie, printre care s-au strecurat și cele ale autorilor internaționali.
„Mind Power Subconstientul poate totul", despre puterea minții, despre gândurile fiecărei persoane în parte și cum să îți dezvolți creativitatea personală. Următoarea este arta de a vorbi în public. Și încă o carte în afară de acestea, „După trei ani este prea târziu". Cartea este despre toate tipurile de copii, de la cea mai mică vârstă până la trei ani, unde sunt diferite idei despre creșterea copiilor”, a spus Daria Vîsovschi.
Întrebați care a fost ultima carte ținută în mâna, mulți au spus că în ultima perioadă citesc mai rar, principala cauză fiind lipsa de timp liber.
„Ultima carte citită, la facultate, a fost de Alexandr Pușkin, câteva opere. Una dintre ele este „Evgheni Onegin" și o poezie care se numește „Țiganii". Puțin reușim pentru că romanele pe care le citim sunt foarte grele, au până la 500-600 de pagini, și este cam greu, dorind să citești și alte cărți în afară de cele de la facultate este imposibil”.
„Ultima carte pe care am citit-o a fost „Străinul". Înainte, citeam mai mult, acum cred că vreo 10, 20 de cărți. Cu părere de rău, nu am foarte mult timp pentru lectură, ea necesită destul de mult timp și este o muncă intelectuală”.
„Ultima carte pe care am citit-o se numește „Eu încă te iubesc". Când am timp liber, reușesc să citesc în jurul a trei cărți pentru că activez și am foarte puțin timp ca să citesc”.
În timp ce unii nu citesc deloc sau citesc doar în timpul lor liber, copiii sunt cei care pot citi chiar și 30 de cărți într-un an.
„Ultima carte citită a fost „Istoria lui Răzvan", de Horia Corcheș. Mi-a plăcut că a subliniat problemele adolescenței și a povestit despre unele greșeli și cum poți să le previi. În 2024, am reușit să citesc 30-32 de cărți, cam așa”.