Cultură

175 de ani de la nașterea lui Eminescu. Un an dedicat geniului poeziei românești

Anul 2025, declarat de Parlament „Anul Mihai Eminescu" cu prilejul aniversării a 175-a de la nașterea marelui poet, va oferi cititorilor numeroase oportunități de a descoperi în profunzime opera eminesciană. Într-o ședință comună din 16 decembrie, și conducerea Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei au lansat ideea de a consacra anul 2025 lui Eminescu, prin activități organizate pe ambele maluri ale Prutului. La început de an, ne-am propus să aflăm cum apreciează această inițiativă cititorii, bibliotecarii și eminescologii.

„Înseamnă, în primul rând, o recunoaștere a valorii estetice a lui Mihai Eminescu și a personalității lui Mihai Eminescu în plan european și internațional”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

Cetățenii s-au arătat încântați de declararea anului 2025 drept „Anul Mihai Eminescu”, considerând inițiativa un omagiu important adus poetului care simbolizează limba, cultura și valorile naționale.

„Foarte bine, să promoveze, pentru că este al nostru. Un an, sper că o să fie frumos, plin de succes”;

„Eminescu pentru noi este totul, el a creat limba noastră, cultura. Unde nu ne întoarcem, suntem cu Eminescu. E bine că avem anul 2025 Anul lui Eminescu”;

„Suntem datori să ne amintim totdeauna de Eminescu. Publicistica lui este reflectarea realității”;

„E foarte bine că avem Anul Eminescu, este un început foarte bun să ne amintim de acest mare poet”.

Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu" organizează în fiecare an pe 15 ianuarie lecturi publice cu genericul „Citim Eminescu".

„Aducem spre poezia lui Eminescu tineri, copii, dar observăm că există un interes pentru publicistica eminesciană. Prin simplul și firescul fapt că a fost și bibliotecar. Citeam recent chiar declarația, jurământul pe care l-a scris, semnat Eminescu când a devenit bibliotecar. Am văzut nu numai genialitatea sa, am văzut această simplitate prin care și-a asumat promovarea cărților, a lecturii, în mod special”, a specificat directoarea Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

„Opera lui Eminescu de obicei este solicitată în ianuarie și în iunie, când sunt aniversări de la nașterea sau de la moartea lui Eminescu. Mai vin elevi de liceu care caută proza lui Eminescu. Foarte rar întreabă cineva de publicistică. Opera lui Mihai Eminescu este mai actuală ca niciodată și mi-ar plăcea ca oamenii să deschidă mai des cărțile lui Eminescu. Nu numai de sărbători să-și amintească de el și nu numai în anul 2025”, a declarat scriitoarea Mariana Pagu.

Academicianul Mihai Cimpoi, care cercetează opera eminesciană încă din anii 60, lucrează acum la o carte despre aforismele și cugetările eminesciene.

*„A abordat niște aspecte care sunt și ale realității noastre. Bunăoară, spunea într-un aforism că armele spirituale, armele spiritului sunt superioare armelor războiului. La ora actuală, lucrez la definitivarea integralei poetice a lui Mihai Eminescu, care va conține absolut toată poezia lui”, a specificat academicianul.

Programul activităților consacrate Anului Eminescu urmează a fi definitivat. O certitudine este că, pe 15 ianuarie, admiratorii poetului se vor reîntâlni, cum au făcut-o decenii la rând, la bustul marelui scriitor, care prin vers, spirit combativ, adevăr, durere și frumusețe a fost și rămâne alături de noi.

Citește mai mult