Criza energetică în stânga Nistrului se adâncește. Tiraspolul a anunțat deconectări în evantai de la rețeaua electrică
Așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat deconectări masive de la rețeaua electrică, după ce consumul de energie a crescut de peste două ori în urma încetării tranzitului de gaze naturale din Rusia către regiunea transnistreană. Întreruperile vor fi operate în evantai și vor dura cel puțin o oră. Printre cei mai afectați vor fi locuitorii din Tiraspol, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și Dubăsari.
Gazul și propaganda // Cum Tiraspolul manipulează și ignoră ajutorul Chișinăului
Deconectări masive de gaz și căldură pe malul stâng al Nistrului. Cum se descurcă oamenii
Responsabilii în domeniul energetic de la Tiraspol au anunțat că deconectările vor începe cu ora 18:00 și vor dura, în evantai, până la 22:00.
Deși anterior declara că Centrala de la Cuciurgan va trece la cărbune, iar rezervele de care MGRES dispune ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă de până 50 de zile, astăzi liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că întreruperile de curent sunt inevitabile, „din cauza apariției suprasarcinii în rețele în urma sistării încălzirii centralizate”. Potrivit lui, creșterea bruscă a sarcinii a provocat peste 130 de accidente în rețelele electrice, în urma cărora peste trei mii de case au rămas fără lumină.
Între timp, în raioanele din estul țării, continuă deconectările de la gaze, căldură și apă caldă. Ultimele cifre făcute publice de Tiraspol arată că, în prezent, peste 1500 de blocuri de locuit din regiune nu au încălzire sau apă caldă, în timp ce aproximativ 72 de mii de gospodării au rămas fără gaz.
Pe fondul crizei energetice, cauzate de refuzul concernului rus Gazprom de a-și onora contractul, toate întreprinderile industriale din stânga Nistrului și-au oprit activitatea, cu excepția celor care asigură securitatea alimentară. Așa-zisele autorități de la Tiraspol admit că, dacă criza energetică se prelungește, există riscul ca întreprinderile să nu-și mai reia activitatea. Închiderea întreprinderilor a lăsat mii de oameni fără locuri de muncă, în plină iarnă.
Între timp, pâinea s-a scumpit cu până la 50 de bani în regiunea transnistreană. De asemenea, s-au scumpit și serviciile de taxi, automobilele fiind nevoite să treacă de la gaz la benzină, iar transportul public a fost redus.
Amintim, concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024, iar administrația de la Tiraspol a instituit stare de urgență pe 11 decembrie, anul trecut.
Pe 2 ianuarie, Chișinăul a propus asistență la achiziția gazelor naturale pentru malul stâng pe conducta transbalcanică, însă „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat oferta „Moldovagaz” și „Energocom”, declarând că așteaptă ca Gazprom să reia livrările de gaze conform contractului care expiră în 2026.