Tiraspolul respinge soluțiile energetice propuse de Chișinău, în timp ce UE cere regiunii să acționeze în interesul populației
Tiraspolul respinge în continuare toate mecanismele propuse de Chișinău care rămân viabile și ar permite soluționarea imediată a deficitului de gaze naturale și de energie electrică, a reiterat secretarul de Stat al ministerului Energiei, Constantin Borosan, într-un nou mesaj video în care a trecut în revistă propunerile respinse. Între timp, Uniunea Europeană a îndemnat administrația regiunii transnistrene să accepte ofertele de aprovizionare alternativă cu energie și să acționeze în interesul populației locale.
Achiziționarea gazelor naturale prin Bursa Română de Mărfuri este unul din mecanismele propuse de Chișinău Tiraspoltransgazului, mai ales că compania sa mamă Moldovagaz are o vastă experiență de procurare pe această bursă. Deși acest mecanism ar permite imediat achizițiile, el continuă să fie ignorat, a menționat secretarul de stat Constantin Borosan. O altă propunere, la care Tiraspolul nu a răspuns, a fost cea de a prelucra gazele naturale achiziționate de Energocom în energie electrică la Centrala de la Cuciurgan. Producerea curentului din gaze naturale, inclusiv pentru necesitățile malului stâng, ar fi stabilizat sistemul energetic și ar fi evitat deconectările în evantai care au loc în regiune. O altă ofertă respinsă de Tiraspoltransgaz a fost suportul tehnic și comercial pentru organizarea achizițiilor de gaze naturale și livrarea lor prin gazoductul Trans-Balcanic pe ruta testată cu succes de Energocom și Moldovagaz, a menționat Borosan.
„În continuare rămânem deschiși și ne oferim toate cunoștințele, cooperarea tehnică, comercială, legală, de care dispunem noi pe malul drept, să poată fi folosită de întreprinderile de pe malul stâng”.
Între timp, Uniunea Europeană a îndemnat administrația de facto a regiunii transnistrene să nu mai respingă ofertele de aprovizionare alternativă cu energie propuse.
„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a declarat purtătoarea de cuvânt pentru afaceri externe a Comisiei Europene, Anitta Hipper.
Cu rezerve tot mai mici de cărbune și cu dezechilibre tot mai pronunțate în rețea, pretinsa administrație de la Tiraspol mizează în continuare pe reluarea livrărilor de la Gazprom și pe revenirea la status quo-ul în care gazul va fi din nou gratuit, consideră fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov. El admite că concernul rus ar putea reîncepe livrările, pe gratis, dar în cantități mai mici, suficiente doar pentru consumul intern al regiunii, nu și pentru producerea curentului electric pentru malul drept al Nistrului. Autoritățile de la Chișinău nu ar trebui însă să accepte aceste condiții, spune Parlicov. El observă că, în actuala criză energetică pe care a declanșat-o, Federația Rusă a creat toate condițiile pentru a încheia povestea gazului gratuit, iar mingea e în terenul autorităților de la Chișinău.
„Va depinde foarte mult de poziția autorităților de la Chișinău, dacă se acceptă și se permite în continuare revenirea la acel status quo al gazului gratuit, având în vedere că cei din Federația Rusă au demonstrat, nu o singură dată, că utilizează acest instrument, în primul rând, pentru a destabiliza situația de la noi. Dacă ei au tot invocat că sistează livrările de gaze pentru că nu sunt achitări, atunci să insistăm și noi ca cei din stânga Nistrului să achite și să nu mai avem problema întreruperii livrărilor”.
Ex-ministrul Energiei optează pentru introducerea mecanismului plăților în avans pentru livrările de gaze în stânga Nistrului reiterând că „totul depinde de autoritățile constituționale pentru că, până la urmă, contractul este semnat de Moldovagaz”.
Fostul ministru al Energiei, care, la finele lunii noiembrie 2024, a negociat, dar fără succes, cu Gazprom continuarea livrărilor de gaze, se declară convins că actuala criză energetică este parte a scenariului regizat de Federația Rusă pentru a-și atinge obiectivele geopolitice de destabilizare a Republicii Moldova în contextul alegerilor parlamentare din acest an.