Memoria foametei din 1946 – 1947, reînviată: Mărturiile supraviețuitorilor, cuprinse în „Cartea foametei”
Mărturii cutremurătoare din anii 1946-1947 descoperim în „Cartea foametei”, semnată de Larisa Turea. Tirajele primelor trei ediții au fost epuizate, iar cea de-a patra a fost lansată la o librărie din Chișinău. Din cele aproape 600 de pagini, desprindem o istorie secretizată pe vremea regimului sovietic, perioadă în care a avut loc una dintre cele mai mari crime ale regimului comunist.
Cea de-a patra ediție a „Cărții foametei” a fost completată de autoare cu documente de arhivă și mărturii ale supraviețuitorilor despre cumplita perioadă a umilinței prin înfometare.
„Am adus pentru prima oara mărturia unui ministru, un document oficial al lui Vsevolod Șnîriov care a mers în februarie 1947 în Găgăuzia și acolo a văzut aceste atrocități. Este meniul școlii de partid, regimul sovietic îți cultiva angajații, oamenii din aparat erau hrăniți”, spune Larisa Turea, scriitoare.
„În perioada sovietică nu se vorbea nimic, nu se scria, nu se permitea nimic și acum, desigur, există un gol pe care, iată, se găsesc oameni curajoși, perseverenți”, spune Nicolae Negru, analist politic.
„O temă durută: foametea asupra căreia se mai păstrează tăcerea. Această tăcere e rușinoasă pentru că acoperă o crimă. Trebuie să existe astfel de cărți, să existe filme ca să înțelegem ce s-a întâmplat cu bunicii și străbunicii noștri”, a spus Liliana Popușoi, jurnalistă.
„Dacă ne aducem aminte ce s-a întâmplat în Ucraina vecină, acolo unde Holodomorul din 32-33 a devenit un moment de reper în istoria națională. Până ce în Republica Moldova acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă au fost întreprinse eforturi în această direcție”, a declarat Anatol Țăranu, doctor în istorie.
Din mărturiile acestei publicații au fost inspirate și două spectacole realizate de Petru Hadârcă la Teatrul Radiofonic București. Copleșită de tragedia copiilor înfometați, Valentina Romanciuc a venit cu inițiativa unui spectacol la Radio Moldova.
„Am realizat cu regizoarea Aurica Mirca un spectacol radiofonic, scenariul l-a făcut Larisa Turea: „Pâinica de la iepurele cel șchiop” - un spectacol extrem de emoționant, extrem de dureros, un spectacol-document”, a menționat Valentina Romanciuc, jurnalistă Radio Moldova.
Potrivit datelor oficiale, peste 200 de mii de oameni au murit de foame în anii 1946-1947. De asemenea, au fost atestate și cazuri de canibalism.