Reacția Guvernului la acuzația lui Krasnoselski privind închiderea conturilor în euro și dolari: „Șantajul energetic orchestrat de Rusia în regiunea transnistreană trebuie să înceteze”
Autoritățile neconstituționale din regiunea transnistreană refuză dialogul și răspândesc informații false, dând vina pe oricine, în afară de cei care au creat această criză și au „închis robinetul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, adăugând că șantajul energetic orchestrat de Rusia în regiunea transnistreană trebuie să înceteze. Referindu-se la afirmațiile liderului de la Tiraspol precum că „bani sunt, dar nu și conturi în euro și dolari”, Daniel Vodă a spus că acestea sunt falsuri.
„Suntem nevoiți să dezmințim această minciună: Dacă există peste 1200 de companii din stânga Nistrului, care exportă 80% din produsele regiunii în Uniunea Europeană fără probleme, este clar că sistemul de tranzacții funcționează. Soluția? Respectarea legislației Republicii Moldova. Restul sunt doar scuze… sau lipsă de voință”, a remarcat Daniel Vodă.
Menționăm că, în cadrul recentei întrevederi cu președinta în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a plâns că întreprinderile din stânga Nistrului nu au conturi în euro și dolari pentru a putea procura gaze.
„Fizic, nu putem procura gaz, nu pentru că nu avem bani, ci pentru că nu avem conturi în euro și dolari pentru a achita pentru gaz. Este o situație paradoxală. Suntem recunoscători UE că ne-a oferit posibilitatea de a face comerț în sistemul DCEFTA. Noi facem comerț, mulțumim. Doar că una dintre condiții este ca întreprinderile transnistrene să se înregistreze în Republica Moldova după un algoritm special. După înregistrare, băncile moldovenești trebuia să le deschidă conturi întreprinderilor. Doar că Moldova a închis toate conturile întreprinderilor noastre”, a declarat Krasnoselski.
Liderul de la Tiraspol a acuzat Chișinăul de situația creată și a cerut returnarea tuturor taxelor achitate de întreprinderile din stânga Nistrului.
La rândul său, președinta în exercițiu a OSCE Elina Valtonen a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să ofere ajutor, utilizând resurse internaționale. „Am venit aici de la Chișinău. Ceea ce am auzit acolo este că ei (autoritățile - n.r.) sunt gata să ofere ajutor în această criză energetică. De asemenea, ei nu vor pune piedici, dacă Rusia va decide să reia livrările de gaze. Este o plăcere să mă aflu în Transnistria în a noua zi de aflare în funcția de președintă în exercițiu a OSCE. Sunt aici nu pentru a privi în trecut, dar în viitor. Sunt gata să ofer ajutorul meu și al echipei mele, prin intermediul OSCE, pentru a contribui la facilitarea dialogului cu Chișinăul. Haideți să nu ne axăm pe formate, ci să căutăm să găsim modalități de soluționare nu doar a problemelor curente, ci și să identificăm o soluție durabilă și pașnică de reglementare”.
Moldovagaz a anunțat compania Tiraspoltransgaz săptămâna trecută că este disponibilă să sprijine procesul de achiziție și livrare a gazelor naturale prin rute alternative până la granița Republicii Moldova, pe baza unui acord de agenție. Din cauza imposibilității înregistrării Moldovagaz ca participant direct pe piața gazelor din țările europene, compania a încheiat un contract de agenție cu Energocom. În cadrul acestui acord, pe 31 decembrie 2024, a fost realizată prima achiziție de gaze naturale prin platforma Balkan Gas Hub din Bulgaria.
Administrația de la Tiraspol a ignorat însă această ofertă.
Amintim că, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, regiunea transnistreană a rămas fără gaze. Prin urmare, în dimineața din 1 ianuarie, la ora 07:00, a fost oprită furnizarea de căldură și apă caldă în stânga Nistrului. În legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024. Starea de urgență a fost instituită, pe 11 decembrie, și de administrația de facto de la Tiraspol.