Centrul Academic „Mihai Eminescu” marchează 25 de ani de promovare a culturii
„25 de ani prin valurile vremii” - este genericul evenimentului prin care cititorii, scriitorii și oaspeții de peste Prut au marcat un sfert de veac de la inaugurarea Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău. A devenit, în timp, un laborator de cercetare și promovare a moștenirii eminesciene, dar și un spațiu atractiv pentru oamenii care preferă lectura și întâlnirile cu scriitorii.
Florilegiul de romanțe, interpretate de Capela Corală „Moldova” a Companiei „Teleradio-Moldova”, a fost preludiul plin de armonie al evenimentului ce marchează 25 de ani de activitate a Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu”.
„A devenit un aeropag al eminescologilor, adică un loc de întâlnire a celor care se ocupă de cercetarea, traducerile, studierea și promovarea lui Eminescu în întreaga lume. Aici au fost eminescologi din 40 de țări”, a menționat Mihai Cimpoi, eminescolog.
Dincolo de promovarea creației lui Eminescu, Centrul are și misiunea de educație, de dezvoltare a abilităților utilizatorilor, diferite servicii, dragostea de lectură, de carte, de implicare a comunității în multe evenimente culturale, spune Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu”.
„Adună oamenii care-l cunosc pe Eminescu, care-l prețuiesc și care știu ce valoare are acest genial om. Datorită traducerilor pe care le-am făcut din opera lui, eu am cunoscut și limba, și istoria și, vă spun sincer, eu mă identific cu poporul român”, afirmă traducătoarea Miroslava Metleaeva.
„Centrul ”Eminescu” de la Chișinău este unul dintre cele mai importante chiar și din România, iar noi suntem parte a acestor lucruri care se întâmplă aici”, a subliniat Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni.
În Israel, departe de spațiul geografic și cultural Eminescu, un distins neurolog, cunoscător al operei poetului, este preocupat de știința și arta Luceafărului.
„Este un poet care are un creier deosebit, un creier genial”, a menționat Jean-Jacques Eskenasy, membru de onoare al Academiei Române.
Dintre numeroasele lansări de carte care au avut loc astăzi, se impune volumul „Spre un nou Eminescu”.
„Eminescu este mereu nou. Este și actual, e și o personalitate care ne ajută să ne angajăm în dialogul valoric european și universal”, a declarat Mihai Cimpoi.
În acest spațiu al spiritelor înalte, pe 15 ianuarie se va desfășura inițiativa comunitară de lectură publică „Citim Eminescu” și va fi lansată ștampila poștală „Mihai Eminescu - 175 de ani de la naștere”.