Cultură

La 85 de ani de la nașterea scriitorului, Biblioteca „Onisifor Ghibu” lansează Anul literar Nicolae Esinencu

Supranumit de critica literară „copilul teribil al literaturii basarabene", regretatul dramaturg, eseist, poet și scenarist Nicolae Esinencu și opera sa continuă să se afle în atenția cititorilor și cercetătorilor. Cu prilejul aniversării a 85-ea de la nașterea scriitorului, Biblioteca „Onisifor Ghibu" a lansat Anul literar Nicolae Esinencu.

Biblioteca „Onisifor Ghibu" deține arhiva personală a regretatului Nicolae Esinencu, manuscrise prețioase, în baza cărora, membrii laboratorului de cercetări literare al instituției au descoperit și readus în circuit volume inedite.

„Am editat romanul inedit ”Evreii", am venit cu ”Jurnalul unui scriitor" și corespondența dintre Nicolae Esinencu și soția sa. Anul 2025 va fi la fel de fructuos. Vom veni cu 14 dialoguri esinensciene, cu romanul ”Du-te și mori!", uitați-vă, ce titlu”, a declarat directorul Bibliotecii „O. Ghibu”, Vitalie Răileanu.

„Revenind acum la opera lui Esinencu din sertarele lăsate aici, în cadrul laboratorului, îl descoperim pe Moș Gobjilă, filosoful cu o serie de citate, de îndemnuri, de lucruri înțelepte ale unui om în vârstă, care, în fond, este Nicolae Esinencu. Acum mă ocup de corespondența lui Nicolae Esinencu cu scriitorii din Republicile Baltice, din Georgia, din Moscova”, a spus cercetătorul Dumitru Dan Maxim.

Mihaela Perciun l-a descoperit pe Nicolae Esinencu în 1974.

„Când i-am citit cartea ”Toi", am văzut acuma că a fost foarte ciopârțită la editură și la LIT. Nuvela se termina abrupt și asta m-a încântat că avea un final neașteptat. Atunci era ceva nou în literatură. Astăzi, citindu-i ”Scrisorile", îl descopăr altfel, Esinencu sincerul, care trimite scrisori soției sale cu foarte multă dragoste”, a precizat scriitoarea.

Un bun prieten din studenție al lui Nicolae Esinencu a readus în actualitate amintiri prețioase despre regretatul scriitor.

„Cu toate că-s medic, dar eu am învățat și la Universitatea de Stat la limbă și literatură și am locuit într-un cămin, era un om deosebit, un om care nimic nu ierta ceea ce era împotriva firii omenești”, a spus Romeo Șcerbina.

„Mă atrage prin mesajul social. Noi, mai înainte, am avut o întâlnire cu Nicolae Esinencu la Liceul "Onisifor Ghibu". Atunci am montat spectacolul "Cu mortul în spate". Mortul este o metaforă a lui Esinencu și ceea ce a scris cu mulți ani în urmă este autentic și în ziua de astăzi”, a declarat directorul adjunct al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, Nicolae Guștiuc.

Organizatorii au îndemnat cititorii să participe la evenimentele prilejuite de Anul literar Nicolae Esinencu, ce vor aduce în prim plan noi aspecte din creația scriitorului nonconformist.

„Un rebel, un autor care mereu a fost axat pe adevărul pe care-l spunea și nu l-a ascuns în buzunarul mic, nu a acceptat minciuna, fățărnicia”, a specificat Vitalie Răileanu.

Atmosfera evenimentului a fost întregită de melodiile de suflet interpretate de elevii de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu".

Nicolae Esinencu s-a născut pe 13 ianuarie 1940 în satul Chițcani, județul interbelic Orhei. A deținut numeroase premii literare, precum și cea mai înaltă distincție de stat Ordinul Republicii. Scriitorul a încetat din viață la 25 aprilie 2016.

Citește mai mult