Cultură

Monografia „Închinare la Luceafăr” - o adevărată carte de vizită a țării noastre

O adevărată carte de vizită a țării noastre - așa a fost catalogată monografia „Închinare la Luceafăr. Eminescologie filatelică basarabeană”, lansată de Constantin Ciobanu, președintele Asociației de Filatelie și Cartofilie din țara noastră. Istoricii susțin că lucrarea trebuie tradusă în cât mai multe limbi străine, ca toți să cunoască cine suntem noi.

Asta-i prima carte poștală tipărită în perioada sovietică. Cineva a îndrăznit în acea perioadă să tipărească o carte poștală”, a declarat președintele Asociației Filateliștilor, Constantin Ciobanu.

Autorul monografiei a precizat că lucrarea include contribuțiile filatelice basarabene la ilustrarea vieții și activității lui Mihai Eminescu.

Au fost adunate materiale cartofile și filatelice apărute în spațiul basarabean. Lucrarea respectivă include tot ce s-a tipărit în Republica Moldova nu doar de către Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, dar și de către colecționari sau de către membrii asociației noastre”, a menționat Constantin Ciobanu.

Eminescu este primul poet român care a apărut pe o marcă poștală încă în 1939, a notat în prefața monografiei academicianul Mihai Cimpoi.

Este foarte importantă, fiindcă e un mijloc de a propaga, de a promova în întreaga lume. Deci ea are o sferă de răspândire extraordinară, adică în întreaga lume pleacă aceste cărți poștale”, spune Mihai Cimpoi.

Monografia este o inedită carte de vizită a țării noastre, subliniază istoricul Anatol Petrencu: „Aș recomanda ca acest album să fie tradus în limba engleză, franceză, spaniolă, germană, pentru că noi ne integrăm în Europa și trebuie Europa să cunoască cine suntem noi. Iată cine suntem”.

Constantin Ciobanu, împreună cu colegii săi cercetători și colecționari din Republica Moldova și din România, pregătesc o amplă expoziție de filatelie eminesciană pe care o vor organiza în Anul Eminescu pe ambele maluri ale Prutului.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult