Cultură

16 ani fără Grigore Vieru. Poetul, veșnic viu prin operele sale

Astăzi se împlinesc 16 ani de la trecerea în eternitate a marelui poet, Grigore Vieru, cel care rămâne veșnic viu în amintirea noastră prin operele lăsate drept moștenire. Una dintre cele mai emblematice figuri ale literaturii române din Basarabia, Vieru rămâne un simbol al dragostei de țară, limbă și neam.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, județul Hotin, într-o familie modestă. Debutul său literar a avut loc în 1957, cu volumul „Alarma", întemeiat pe poezii pentru copii. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără volumele „Numele tău", „Trei iezi" și „Rădăcina de foc".

La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se implică activ în Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia, fiind o voce puternică în procesul de trezire a conștiinței naționale a basarabenilor. Este unul dintre inițiatorii Frontului Popular și un lider activ al Marii Adunări Naționale din 27 august 1989.

De asemenea, Vieru ia parte la dezbaterile din cadrul sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, contribuind la adoptarea deciziilor care declară limba română ca limbă oficială și la revenirea la grafia latină.

Activitatea sa este recunoscută și pe plan internațional: în 1989, Grigore Vieru este numit Membru de Onoare al Academiei Române, iar doi ani mai târziu devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii. Prestigiul său literar și civic culminează în 1992, când Academia Română îles propune pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Poetul s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, la exact două zile după accident, în urma unui stop cardiac. Pe 20 ianuarie, Grigore Vieru a fost înmormântat la Chișinău, în Cimitirul Central de pe strada „Armeană”. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni, iar ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova.

Post-mortem, Grigore Vieru a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, iar câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru.

Soția regretatului poet, Raisa Vieru, s-a stins din viață pe 26 octombrie 2024. A trăit alături de marele poet o viață de peste cinci decenii, cu multe momente frumoase, dar și cu provocări. În tot acest timp, ea a fost o sursă de liniște și inspirație pentru poet, reușind să îi ofere un spațiu de creație și iubire.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult