Cultură

Două cărți dedicate tradițiilor populare și meșterilor din R. Moldova, lansate cu susținerea Ministerului Culturii

Meșterii populari și tradițiile strămoșești au continuitate. Dovadă este lansarea a două apariții editoriale, dedicate culturii tradiționale: „Calendarul tradițiilor populare pentru copii” de Andrei Prohin și „Muzeul și meșterii populari: salvgardarea tradiției meșteșugărești” de Petru Vicol și Elena Cojocari. Ambele au apărut cu susținerea financiară a Ministerului Culturii în cadrul programului de cercetare a patrimoniului muzeului.

facebook// Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală
Sursa: facebook// Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

Cartea „Muzeul și meșterii populari: salvgardarea tradiției meșteșugărești" de Petru Vicol și Elena Cojocari este un omagiu adus meșterilor.

„Sunt 65 de de meșteri din Republica Moldova, cuprinde toate domeniile, cei mai valoroși meșteri care au avut aici, la muzeu expoziții personale, diverse proiecte culturale. O sursă importantă de inspirație, de cunoaștere pentru meșteri sunt colecțiile muzeului. Încercăm să le transmitem cele mai autentice tehnici, motive, tradiții în confecționarea pieselor”, a relatat Petru Vicol, autor de carte.

„Acuma eu știu unde au crescut, de la cine au învățat meșteșugul, cum au transmis copiilor, cum au implicat familia. În general, mi se pare că fiecare din acești meșteri sunt cei mai buni prieteni ai mei”, a spus Elena Cojocari, autoare de carte.

Meșterii populari au trăit o mare bucurie, văzând cartea cu imaginile și comentariile despre munca lor, dar și despre sprijinul oferit de experții muzeului.

„E frumos acest cadou fiindcă în cartea aceasta este toată familia meșterilor și noi ne bucurăm mult că facem parte din această familie și familia Triboi”;

„Multe lucruri nu le cunoșteam, cu toate că țes de mică copilă, dar multe tradiții am găsit aici, multe tehnici de lucru în țesutul covoarelor”;

„Cartea asta e aproape o viață de muncă a mea și a muzeului. Cred că o să rămână la copii și la nepoți”;

O carte necesară, „Calendarul tradițiilor populare pentru copii” a fost elaborată de Andrei Prohin, secretar științific al muzeului.

„Cartea domnului Prohin înlocuiește foarte mulți bătrâni, că dacă înainte, copii puteau să-i întrebe pe cei mai în vârstă cum se făcea la Crăciun, cum se făcea la Anul Nou acuma au această carte la îndemână, și pedagogii, și elevii, și toți doritorii de a cunoaște tradițiile din această minunată carte. Reperele sunt atât de binevenite pentru că domnul Prohin este un pedagog al culturii”, a menționat Varvara Buzila, cercetătoare.

Sărbătorea meșterilor și a tradițiilor strămoșești a culminat cu evoluarea unor artiști îndrăgiți.

Citește mai mult