Expert: Implicarea SUA în negocierile de pace cu Ucraina – o șansă pentru soluționarea „dosarului transnistrean”
Schimbările în politica externă a Statelor Unite și eventualele negocieri de pace cu Ucraina ar putea reprezenta o oportunitate pentru Republica Moldova de a obține sprijin american în rezolvarea conflictului transnistrean. În contextul unei resetări a relațiilor internaționale, expertul în domeniul Mării Negre, Mihai Isac, a subliniat, în platoul Moldova 1, despre importanța implicării Chișinăului în discuțiile ce vizează securitatea regională.
„Statele Unite susțin Republica Moldova, iar o posibilă schimbare în abordarea administrației Trump ar putea reprezenta o șansă importantă pentru autoritățile de la Chișinău de a readuce pe masa negocierilor „dosarul transnistrean” și statutul acestei regiuni. Este esențial ca Republica Moldova să fie inclusă în aceste negocieri, deoarece ceea ce se va decide pentru Ucraina ar putea avea un impact semnificativ asupra stabilității noastre. Republica Moldova trebuie să profite de acest context internațional, cu sprijinul partenerilor externi, inclusiv al României, pentru a solicita ajutorul și implicarea mai profundă a Statelor Unite în rezolvarea acestui dosar”.
În contextul schimbărilor internaționale, Isac a subliniat și importanța sprijinului partenerilor externi. „Este nevoie de formularea unei strategii la nivel național pentru readucerea în spațiul constituțional a respectivei regiuni și este rolul autorităților de la Chișinău să prezinte partenerilor prin diplomația pe care au aplicat-o în relația cu UE. Să explorăm acest tip de diplomație și peste ocean. Este o șansă pe care administrația Trump o acordă”.
Expertul în securitate, Pavel Horea constată că Casa Albă va trebui să-și ajusteze strategia în negocierile cu Rusia și cu Ucraina pentru a obține un compromis durabil.
„Trump promitea că va pune capăt conflictului în 24 de ore, imediat după învestirea sa. Apoi estima o posibilă rezolvare a conflictului în șase luni, acum - un termen plauzibil pare a fi 100 de zile... Probabil au înțeles că este vorba despre un sistem complex, cu două părți care nu intenționează să facă concesii. Pe de o parte, Ucraina își apără suveranitatea și integritatea teritorială, iar pe de altă parte, Rusia, prin Putin și regimul de la Kremlin, își urmărește propriile ambiții și obiective”, a declarat expertul la Moldova 1.
CITEȘTE ȘI:
Stare de alertă maximă la Washington, înainte de învestirea lui Donald Trump
Corespondență Dan Alexe // Europa în liniștea de dinaintea uraganului Trump
Joe Biden, discurs de rămas-bun: Oligarhia amenință democrația din America
Donald Trump pregătește o întâlnire cu Vladimir Putin: „Trebuie să încheiem războiul”