Social

Nu există niciun impediment ca Gazprom să livreze gaze către regiunea transnistreană, consideră experții

Nu există niciun impediment ca Gazprom să livreze gaz natural către regiunea transnistreană. Experții în energetică susțin că de fapt este un război informațional ca toată vina să fie dată pe Chișinău, care a oferit soluții. Mai mult, un scenariu real este și faptul că Rusia ar putea să nu mai reia livrările de gaz, deși o poate face fără probleme prin gazoductul transbalcanic.

„Este un fel de război informațional de a da vina mereu pe Chișinău. Chișinăul a oferit soluții, Chișinăul a spus că nu se opune, acum ei inventează noi scheme, noi tertipuri ca să dea iarăși vina pe Chișinău, ca să amâne reluarea livrărilor de gaz în regiunea transnistreană. Întrebarea rămâne mereu către Tiraspol, către Moscova, de ce trebuie să reinventeze bicicleta dacă există gazoductul transbalcanic, dacă există contractul cu Moldovagaz, cu Gazprom. De ce e nevoie de intermediari, de ce e nevoie de alte scheme? Ce-i împiedică să livreze prin Bulgaria, Turcia, România gaz până în Republica Moldova pentru regiunea transnistreană? Nimic. Nici contractual, nici tehnic, nimic nu-i împiedică”, a declarat Eugen Muravschi, expert watchdog.

„Lucrul cel mai simplu ar fi fost ca Gazprom în loc să creeze această criză artificială să fi continuat livrările de gaz prin coridorul transbalcanic și TurkStream, lucru care s-ar fi putut face fără nicio legătură cu întreruperea tranzitului prin Ucraina. Este real și scenariul că Rusia s-ar putea să nu mai reia deloc aceste livrări măcar pentru consumul propriu al regiunii transnistrene, pur și simplu ca să genereze o criză socială de proporții și să întoarcă toată lumea împotriva tuturor”, a menționat Otilia Nuțu, expertă în energetică.

Menționăm că publicația Kommersant din Rusia a scris astăzi că o companie din Cipru a rezervat o capacitate de peste trei milioane de metri cubi de gaz natural care ar putea fi livrat către regiunea transnistreană prin conducta Turkish Stream.

Amintim că ieri, Ministerul Energiei a anunțat că Gazprom nu a rezervat volumele pentru luna februarie deși are obligația, conform contractului, să livreze gaz la hotarul cu Republica Moldova până în septembrie anul viitor.

Recent, liderul separatist Kranoselski a revenit de la Moscova și a anunțat că regiunea va primi gaz, dar nu de la Gazprom. După mai bine de jumătate de lună de incertitudine, regimul secesionist a cedat și a cerut oficial Moldovagaz să înceapă achizițiile de gaze prin intermediul acesteia și au garantat și plata livrării prin anumite companii.

Citește mai mult