Externe

Liderii mondiali, întruniți la Forumul Economic de la Davos. Viitorul Ucrainei și provocările globale, pe agendă

La Davos se desfășoară Forumul Economic Mondial, la care participă oameni de afaceri, politicieni și ONG-uri din întreaga lume. Peste 350 de lideri guvernamentali și-au confirmat prezența, inclusiv 60 de șefi de stat și de guvern, între care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Olaf Scholz. Mâine, președintele SUA, Donald Trump, este așteptat să se alăture prin legătură video. Principalele subiecte discutate în cadrul forumului sunt: războiul din Ucraina, situația din sectorul Gaza, provocările climatice și revoluția inteligenței artificiale. Dar în centrul atenției se află, desigur, și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Principalele subiecte discutate în cadrul forumului sunt: războiul din Ucraina, situația din sectorul Gaza, provocările climatice și revoluția inteligenței artificiale. Dar în centrul atenției se află, desigur, și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Cancelarul Olaf Scholz și-a exprimat optimismul prudent cu privire la potențialul relațiilor dintre Germania și SUA sub conducerea președintelui Donald Trump și a subliniat că cooperarea este esențială pentru pace și prosperitate.

„Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat al nostru în afara Europei. Și voi face tot ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că rămâne așa, pentru că este în interesul nostru reciproc. Izolarea costă prosperitate. Vom apăra comerțul liber ca bază a prosperității noastre împreună cu alți parteneri. Discutăm acest lucru cu partenerii noștri din UE și cu Comisia Europeană. Europa este angajată în favoarea comerțului global liber și echitabil și nu suntem singuri în această privință”, a declarat Olaf Scholz, cancelarul german.

Europa a intrat într-o nouă eră de competiție geostrategică dură și va trebui să colaboreze și să-și schimbe viteza pentru a evita un eșec, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Statele Unite, a declarat ea la forum.

„Pe măsură ce această competiție se intensifică, vom continua probabil să asistăm la utilizarea frecventă a instrumentelor economice, cum ar fi sancțiunile, controlul exporturilor și tarifele, care sunt menite să protejeze securitatea economică și națională. Dar este important să echilibrăm imperativul de a ne proteja securitatea cu oportunitatea noastră de a inova și de a ne spori prosperitatea”, a menționat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Cât privește Ucraina, Ursula von der Leyen a spus că aceasta ar trebui să decidă singură asupra propriului teritoriu și că UE va sprijini Kievul atâta timp cât va fi necesar.

Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că „Europa trebuie să știe să se apere singură" și să nu mai depindă de Statele Unite. Zelenski a lansat un apel la „unitatea" Europei în materie de apărare și securitate.

„Pentru noi, este foarte important ca Europa să fie puternică, astfel încât să existe mai multe voci în jurul lui Trump, astfel încât acesta să înțeleagă clar detaliile și riscurile. Riscuri care pot fi în viitorul apropiat. Trump mi-a spus, iar mai târziu a declarat public că va face totul pentru a pune capăt războiului în acest an”, a accentuat Zelenski.

Totodată, liderul de la Kiev a anunțat că ar vrea cel puțin 200 de mii de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina și aderarea la NATO, ca o garanție de securitate.

Menționăm că și Republica Moldova participă la Forum, iar delegația țării este condusă de premierul Dorin Recean. Din componența delegației mai fac parte ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și Natalia Bejan, șefa Agenției de Investiții.

Citește mai mult