Grecia: Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere dreptate în cazul dezastrului feroviar de la Tempe, soldat cu 57 de victime
Zeci de mii de greci au protestat duminică în fața parlamentului din Atena pentru a cere dreptate pentru cele 57 de persoane care au murit acum aproape doi ani în cel mai grav dezastru feroviar din țară, relatează Reuters.
Protestatarii au purtat bannere pe care scria: „Nu vom uita” și «Nu mai am oxigen» - reluând ultimele cuvinte ale unei femei într-un apel către serviciile de urgență care a fost publicat de presa locală săptămâna trecută.
„Suntem aici și nu ne vom opri ... până când cei responsabili nu vor fi trași la răspundere”, a spus Maria Karistianou, a cărei fiică în vârstă de 20 de ani a murit în accidentul feroviar din 2023.
Ciocniri scurte au izbucnit între poliție și unii protestatari după manifestația în mare parte pașnică, care a fost una dintre cele mai mari organizate în capitală în ultimii ani. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din Grecia.
O anchetă judiciară este încă în curs cu privire la coliziunea frontală dintre un tren de marfă și un tren de călători plin cu studenți, cu puțin înainte de miezul nopții, pe 28 februarie 2023.
Accidentul, produs pe o linie care leagă Atena de Salonic, al doilea oraș ca mărime al Greciei, a declanșat proteste furibunde în întreaga țară, mulți oameni afirmând că acesta reflectă neglijarea generalizată a rețelei feroviare după o criză financiară care a durat un deceniu.
După doi ani, cauza exactă a morții multora dintre victime nu a fost încă stabilită. Familiile acestora au acuzat autoritățile că încearcă să ascundă dovezi, ceea ce guvernul neagă.
„La doi ani de la tragedie, nimeni nu a fost pedepsit, nimeni nu este în închisoare”, a declarat Ilias Papangelis, a cărui fiică în vârstă de 18 ani s-a numărat printre persoanele ucise, mulțimii de protestatari, dintre care unii au scandat «Criminalii».
Guvernul de centru-dreapta, care a fost reales după accident, a declarat că este de competența autorităților judiciare să investigheze cauzele accidentului. Acesta s-a angajat să reformeze sistemul feroviar, deși Comisia Europeană consideră că progresele au fost lente.
Decizia guvernului de a-l numi pe fostul președinte al parlamentului, Constantine Tassoulas, în funcția de președinte, săptămâna trecută, a stârnit și mai mult furia rudelor victimelor, care spun că, sub supravegherea sa, legislatorii nu au reușit să investigheze nicio responsabilitate politică.