Caragiale în actualitate: elevii de la Gimnaziul cu profil teatral din capitală i-au adus un omagiu marelui scriitor și dramaturg
A denunțat viciile și absurditățile societății: corupția, intrigile politice, ipocrizia, oamenii care împiedică progresul, și a rămas unul dintre cei mai mari maeștri ai umorului. Pe 1 februarie se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale, figură emblematică a culturii române și universale. Tradițional, în preajma aniversării, elevii de la Gimnaziul cu profil teatral i-au adus un omagiu în spațiul primitor al Bibliotecii Publice „Târgu Mureș" din capitală.
Elevii au evocat file din biografia și creația lui Ion Luca Caragiale și au discutat cu moderatorul Ronin Terente despre actualitatea moștenirii literare a scriitorului.
„M-a impresionat prin foarte multe cărți pe care le-a scris”;
„Sunt importante și au fiecare câte o învățătură”;
„"Domnul Goe" este despre un băiat năstrușnic care se pierde în tren. "Pedagog în școală nouă" este despre școală și importanța unei școli”.
După călătoria imaginară prin viața clasicului literaturii române, elevii au prezentat secvențe din schițele sale pline de umor și ironie.
„Ne-am propus să venim cu prezentarea a câteva schițe din creația marelui dramaturg. Gimnaziul nostru îi poartă numele și ar fi păcat să nu-l onorăm. Caragiale nu este autorul unei epoci. Cred că este autorul mai multor epoci și creația sa va fi vie peste ani”, spune profesoara Olga Beschieru de la Gimnaziul „I. L. Caragiale”.
Ronin Terente a vorbit despre propria experiență legată de creația lui Caragiale.
„Eu fiind de la actorie, am avut marele noroc să joc în două piese de Caragiale. Deși are la activ doar opt comedii și o dramă, adică nouă piese în total, el este considerat unul din cei mai vehemenți critici ai viciilor societății: despre corupție, despre mișmașurile sociale, despre politică. O bună parte din eroii lui sunt parveniți, oameni care vor să pară altceva decât sunt, exact lucrurile care se întâmplă și în zilele noastre”, constată actorul și bibliotecarul Ronin Terente.
„Ne dorim ca tinerii să descopere ironia, umorul și actualitatea operei sale prin intermediul activităților creative”, spune directoarea Bibliotecii „Târgu Mureș”, Stela Timofti.
Ion Luca Caragiale s-a născut pe 1 februarie 1852 în localitatea Haimanale, județul Dâmbovița, și s-a stins în iunie 1912 la Berlin.
