Politic

Opoziția politică de la Chișinău nu crede în pericolul rusesc

Reacția liderului formațiunii Șor, Marina Tauber, învinuită de legături cu serviciile rusești, nu a întârziat să apară. Ea susține că autoritățile ar vrea să provoace un război civil. Deputatei Tauber i s-au alăturat și alți politicieni, care nu cred în pericolul rusesc.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Război civil. Vedem că fac tot posibilul să ne împingă spre asta. Noi suntem pentru apărarea normelor democratice ale statului de drept. Aș vrea acum să declar și să mă adresez la Maia Sandu și la toți cetățeni și să comentăm ceea ce a spus astăzi ea despre noi, că în spatele nostru nu este nici Kremlinul, nici Casa Albă din SUA, nici instituțiile europene de la Bruxelles. În spatele nostru este doar poporul Republicii Moldova”, a declarat deputata Marina Tauber.

Influența nocivă și imixtiunea Rusiei nu le recunosc și alți lideri politici. De exemplu, guvernatoarea autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a scris pe Facebook că Maia Sandu ar transforma Republica Moldova într-un stat polițienesc, acoperindu-se cu tragedia din Ucraina. Vlah care este și membră a Guvernului, nu ia în serios pericolul rusesc și consideră că actuala guvernare se transformă într-o dictatură.

Socialistul Vlad Batrîncea a solicitat dovezi că Rusia pregătește destabilizarea Republicii Moldova. Blocul Socialiștilor și Comuniștilor declară că anunțul făcut de către Maia Sandu poate implica Republica Moldova într-un conflict militar. Liderul BCS, Batrîncea susține că scopul acestui anunț ar fi intimidarea opoziției.

Liderul partidului extra-parlamentar pentru Consolidarea și Dezvoltarea Moldovei, fostul prim-ministru Ion Chicu a reacționat ironic. El susține că anunțul privind amenințarea Rusiei ar fi o aberație și o tentativă de instaurare a dictaturii.

Amenințarea rusească fusese deconspirată anul trecut de jurnaliștii de investigație, care au publicat documentele secrete ale serviciului de securitate de la Moscova. Rusia avea mai multe scenarii potrivit cărora ar fi trebuit să controleze Republica Moldova, fie prin intervenție militară, fie prin impunerea unor guverne satelit, în funcție de avansarea trupelor pe frontul ucrainean.

Citește mai mult