La Uniunea Scriitorilor a avut loc inaugurarea manifestărilor consacrate Zilei Naționale a Lecturii
„Lectura este o fericire” a spus distinsa poetă din Romania, Ana Blandiana, la inaugurarea manifestărilor consacrate Zilei Naționale a Lecturii. La acest eveniment, care a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor din Chișinău, a fost lansată antologia „Poezia românească după 1945” în 4 volume, în care este adunată creația a 273 de poeți de pe cele două maluri de Prut. Mai exact, 43 dintre aceștia sunt basarabeni.
Scriitori din Republica Moldova și din România au discutat despre carte ca instrument spiritual, despre lectură, despre cum este receptată și cum se citește poezia contemporană.
„Se citește așa cum s-a citit de câteva mii de ani, în singurătate. Poezia este și ea un instrument spiritual care transcende timpul și spațiul, revenind la poezie - revenim la lucrurile umane”, menționează președintele Uniunii Scriitorilor, Teo Chiriac.
„Important e să avem și cărți pentru a promova și una din cărțile bune e această antologie a poeziei românești scrisă după 1945 în 4 volume”, spune președintele Uniunii Editorilor, Gheorghe Prini.
Antologia a apărut la o editura din Chișinău, iar antologatorul, distinsul profesor de la Cluj, Ion Pop, a reunit creația a 273 de poeți din întreg spațiul românesc.
„Nu văd niciun fel de deosebire valorică, de orientare, de accente moderne, de înnoire, le regăsim peste tot și asta e frumos. De fapt, dacă Unirea Mare încă nu se poate face, Unirea literară și poetică s-a făcut”, afirmă criticul literar Ion Pop.
„În sfârșit într-o carte impunătoare, într-un adevărat monument cultural - toți poeții împreună”, constată poeta Ana Blandiana.
De Ziua Națională a Lecturii, scriitorii vor avea întâlniri cu elevii și studenții.
„Mă duc ca să explic ce fericire e să citești și în ce măsură poți să devii fericit citind. Nu pentru că descoperi lumea, ci pentru că lectura în sine este un drum spre bogăția sufletului și spre fericire”, a adăugat poeta.
Ziua Națională a Lecturii va începe pe 14 februarie cu depuneri de flori la bustul regretatului poet Grigore Vieru și va continua în diverse spații ale cărții.