Cristina Gherasimov: Trenul aderării la UE este la noi în gară. Dacă noi ca țară o să alegem un alt tren, nu știm când o să vină următorul
Parcursul European al Republicii Moldova va trece printr-un moment de cotitură în acest an electoral. Cele 27 de state ale blocului comunitar manifestă voință politică pentru extindere, cu condiția ca țara noastră să îndeplinească recomandările Comisiei Europene în procesul de negocieri, a menționat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks la emisiunea „Noi și Europa – Calea spre Aderare” de la Radio Moldova. Potrivit oficialului, continuarea acestui parcurs va depinde de voința cetățenilor, care va fi exprimată la scrutinul parlamentar din 2025.

„Este clar că Uniunea Europeană este pregătită pentru extindere. Cred că acest fapt este mai important pentru Republica Moldova. Aceasta înseamnă că procesul depinde de pregătirea Republicii Moldova de a face pașii necesari pentru deveni țară membră și aceste alegeri sunt foarte importante. Procesul de integrare în Uniunea Europeană nu este un proces pe care îl poți termina în august 2025. Este necesar să-l continuăm și în anii viitori. Este o oportunitate istorică, dar aceste ferestre depind de cetățenii Republicii Moldova”, a subliniat ambasadorul Jānis Mažeiks.
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a menționat că Republica Moldova are o oportunitate unică de a deveni membră a Uniunii Europene și nu poate rata o asemenea șansă.
„Avem aproximativ 20 de ani de când vorbim despre integrarea europeană și am văzut mai multe cicluri politice cu mai multă sau mai puțină voință politică. Este important pentru țara noastră, anume din perspectiva acestei ferestre de oportunitate, să menținem voința politică de a avansa rapid în parcursul nostru european, pentru că există trenul aderării. Este la noi în gară, acum, și dacă noi ca țară o să alegem un alt tren în această toamnă, practic, noi pierdem o fereastră de oportunitate și nu știm când o să vină următorul tren. Pentru că, din nou, aceste oportunități în istoria Uniunii Europene sunt extrem de rare”, a menționat Cristina Gherasimov.
În prezent, Bruxelles-ul analizează progresul Republicii Moldova în politicile din domeniul concurenței. Acest exercițiu are scopul să verifice în ce măsură legislația și practica de aplicare a acestei legislații este conformă cu regulile existente în Uniunea Europeană. Ca urmare, în luna aprilie ar putea fi deschis primul cluster în procesul de negocieri.