Social

Expert, despre dronele rusești: Este necesar să avem sisteme de apărare aeriană pentru a reacționa la atacuri

Oamenii consideră că tot ce ține de securitate este legat implicit de război și, din acest motiv, le este frică de acest subiect, constată expertul în securitate Artur Leșcu. El a explicat, pentru Moldova 1, că, pentru a preveni amenințările, Republica Moldova are nevoie de capacități tehnice și sisteme de apărare aeriană.

„Oamenii se tem de război, se tem de pericole, noi nu vrem să fim implicați, dar trebuie să înțelegem că, până la urmă, cunoștințele duc la acea liniște și la un confort psihic (...) Populația, în mare parte, nu știe cum să reacționeze în situații de criză. Din păcate, se consideră că tot ce este legat de securitate este, cumva, legat implicit și de război. Va exista mereu o reticență. Însă una este să fii pregătit, să reacționezi în cazuri excepționale, și alta este să provoci. Sunt lucruri absolut diferite.”

Expertul susține că nu avem capacitățile tehnice necesare pentru a reacționa și trebuie să solicităm partenerilor internaționali echipamente pentru a doborî dronele care ar putea fi instalate în câteva luni, iar armata națională este instruită să manevreze astfel de echipamente.

„Pentru a rezista unor astfel de atacuri, este nevoie de o tehnologie relativ simplă. Mitraliere conectate la niște radare, nu este vorba de a doborî rachete balistice sau rachete de croazieră. O dronă este un vehicul aerian lent, de mici dimensiuni, care poate fi doborât cu niște echipamente cunoscute de toată lumea. Avem deschidere din partea partenerilor occidentali. E nevoie doar să spunem direct, cu lista de cerințe, și cu siguranță aliații noștri vor găsi soluții.”

Artur Leșcu a explicat tehnicile folosite în alte țări pentru gestionarea situațiilor de criză, menționând sistemul RO-ALERT. „Este esențial ca, pe lângă reacția militarilor, populația să fie anunțată imediat. Sistemul RO-ALERT permite autorităților să identifice mișcările neprietenoase și să notifice automat cetățenii”.

Amintim că în noaptea de 12 spre 13 februarie, mai multe drone rusești au fost detectate survolând spațiul aerian al Republicii Moldova, în timpul unui atac asupra portului Reni, Ucraina. Republica Moldova condamnă încălcarea spațiului aerian al țării, astfel au comentat președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Ambasadorul desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, unde i-a fost înmânată o notă de protest. De asemenea, Centrul Cultural Rus din Chișinău urmează să-și sisteze activitatea.

Citește mai mult