Social

Dorin Recean, despre crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate: „Este necesară, pentru că lucrurile s-au schimbat”

Premierul Dorin Recean susține că, în prezent, crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) este necesară, pentru că lucrurile s-au schimbat. Potrivit acestuia, Republica Moldova are un număr de procurori mult mai mare decât norma, iar cheltuielile destinate combaterii corupției nu au avut rezultatele așteptate.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Dacă anterior grupările organizate se ocupau doar de spălare de bani, droguri, crime organizate etc., acum crima organizată face corupție, inclusiv electorală, corupție politică. Și atunci este o necesitate obiectivă ca noi să reorganizăm modalitatea de a face urmărirea penală. Mai atenționez asupra unui lucru, că în Republica Moldova numărul de procurori pe cap de locuitor și în general este de două ori mai mare decât normativul. Mai mult ca atât, o mulțime de bani se alocă, inclusiv cam 30 la sută, pentru activitățile anticorupție și noi vedem că lucrurile astea nu funcționează. Trebuie să restructurăm. Noi creăm o instituție nouă și, în mod automat, lichidăm două care nu sunt eficiente”, a declarat Dorin Recean, la o emisiune de la Jurnal TV.

Dorin Recean a specificat că societatea a rămas „cumva” dezamăgită de Procuratura Anticorupție: „Așteptarea era, inclusiv a mea, că vine un om fresh, cum s-ar spune, și acest om nou va schimba Procuratura. Ce s-a întâmplat e că de fapt Procuratura a schimbat acest om. În loc Procuratura să lupte cu corupția, Procuratura luptă cu păstrarea statu-quoului”.

Joi, Procuratura Generală a emis un comunicat în care semnalează riscuri și incertitudini privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.

Tot ieri, pe pagina de Facebook, Procuratura Anticorupție a notat că „susține poziția Procuraturii Generale cu referire la proiectul de lege privind Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate”.

Menționăm că proiectul de lege privind PACCO a fost semnat de 1/2 din deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Doar 28 din cei 62 de aleși ai poporului de pe listele PAS au semnat pentru noul proiect de lege, care urmează să fie consultat în cadrul dezbaterilor săptămâna viitoare.

Eu nu am semnat proiectul. Încă îl analizez. Am rugat colegii să facă o expertiză juridică. O să vedem în timp cum o să reacționeze instituțiile propriu-zise și o să vedem care sunt lacunele, dacă acest proiect va face față realităților”, a comentat joi deputatul PAS, Lilian Carp.

Deputata PAS, Olesea Stamate, membră a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a declarat pentru presă că „cel mai probabil nu va vota pentru proiectul de lege privind comasarea procuraturilor”, precizând că momentan nu este de acord cu această inițiativă.

Proiectul de lege este criticat și de opoziție. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat la Radio Moldova că „această inițiativă vine să demonstreze o dată în plus că reforma justiției a eșuat, s-a intervenit de mai multe ori la Legea procuraturii, ceea ce a creat un haos total în acest sistem”.

Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), o instituție specializată destinată combaterii corupției, crimei organizate, terorismului și torturii a fost publicat joi, 13 februarie, fiind înregistrat o zi mai devreme în Parlament. Potrivit documentului, noua entitate va funcționa independent în cadrul Procuraturii Generale și va înlocui cele două procuraturi specializate, Procuratura Anticorupție și cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Noua instituție ar urma să fie responsabilă de urmărirea penală în cazurile de corupție, infracțiuni de tortură, acte de terorism și crime organizate, coordonarea anchetelor desfășurate de alte organe de urmărire penală, reprezentarea acuzării în instanțele de judecată pe toate nivelurile – fond, apel și recurs, dar și investigarea fraudelor electorale și a infracțiunilor financiare complexe, inclusiv spălarea de bani în scopuri politice.

Amintim că despre acest proiect a anunțat miercuri șeful Legislativului, Igor Grosu.

Precizăm că ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat pe 29 ianuarie despre inițiativa privind fuziunea PA și PCCOCS, pentru a îmbunătăți investigarea cazurilor de corupție și crimă organizată. Până atunci, dosarele complexe ar putea fi transferate către Secția pentru combaterea corupției politice și spălării banilor, care a fost creată recent în cadrul Procuraturii Generale. Totodată, autoritățile iau în calcul suplimentarea acestei secții cu procurori din PA și PCCOCS, care să colaboreze și să se concentreze pe cazurile de corupere electorală și politică.

Șefa PA, Veronica Dragalin, a contestat necesitatea fuziunii, argumentând că nu au fost prezentate motive plauzibile și convingătoare care să o justifice. Șeful PCCOCS, Victor Furtună, nu a comentat inițiativa, iar procurorul general Ion Munteanu a declarat că va oferi detalii după ce va analiza propunerea.

CITEȘTE ȘI:

Citește mai mult