În Republica Moldova este marcată în premieră Ziua națională a lecturii
De ziua nașterii regretatului poet Grigore Vieru, în Republica Moldova este marcată în premieră Ziua națională a lecturii. Un prilej de promovare și încurajare a cititului, a conștientizării importanței cărții în devenirea unor personalități demne, responsabile, cu dragoste de țară și gândire critică.
Pentru unii cititori și scriitori, Ziua națională a lecturii a debutat cu depuneri de flori la bustul lui Grigore Vieru din Aleea clasicilor literaturii române.
„Grigore Vieru a fost și va rămâne veșnic pilonul de rezistență al culturii naționale.”;
„A scris poezii cu o mare dragoste pentru mamă, limbă și Unire.”
„Este chiar simbolic să organizăm toate acțiunile la Bustul lui Grigore Vieru, or el rămâne în continuare poetul care reprezintă scrisul românesc în context general”, constată poetul Arcadie Suceveanu.
Ne-am interesat în ce măsură oamenii sunt pasionați de lectură.
„Cu părere de rău, tinerii nu prea citesc. Au început mai mult să folosească internetul. - Dumneavoastră citiți? - Citesc cărți, nu atât pe cât mi-aș dori.”;
„Pentru mine lectura e un fel de aliat într-o, să zicem așa, luptă nevăzută cu mediocritatea și ignoranța, pentru că doar prin cultură, prin lectură, ne mai putem salva.”
Promotorii lecturii și cărții din întreaga republică, dar și reprezentanți ai Presedinției, Parlamentului, Guvernului s-au întrunit la Biblioteca Națională.
„Mă bucur să fiu cea care am pus umărul la aceasta pentru că proiectul a fost salutat de toată lumea. Mă bucur astăzi și ieri și duminică să văd că în anumite localități se întâmplă lucruri frumoase, că avem oameni care-și doresc ca lectura să fie în capul mesei”, menționează deputata Angela Munteanu-Pojoga.
„Susținem achiziționarea de carte necesară pentru atragerea cititorilor în interiorul bibliotecilor. Vrem să spargem acest tipar de a vorbi sau de a cinsti cartea în anumite momente. Cartea merită a fi cinstită și lecturată zilnic”, spune președintele raionului Strășeni, Viorel Jardan.
Ziua națională a lecturii s-a desfășurat la universități, muzee, școli, licee, grădinițe din republică. Pretutindeni unde activitățile de promovare a cărții au devenit o permanență.