Social

Proiectul de lege pentru crearea unei noi procuraturi specializate ar putea ajunge pe masa deputaților la doar o săptămână de la înregistrare

Proiectul de lege privind comasarea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și crearea noii structuri PACCO va fi prezentat astăzi Biroului Permanent al Parlamentului. Dacă va fi aprobat, documentul ar putea fi dezbătut mâine în plen, în prima lectură, a anunțat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, în cadrul consultărilor publice desfășurate la Parlament.

Deputatul PAS Igor Chiriac a declarat că noua structură va avea rolul de a eficientiza combaterea corupției la nivel înalt și a crimei organizate, adaptându-se la noile realități.

„Ceea ce era actual în 2016 sau chiar 2021 nu mai este actual, iar această nouă structură vine să facă față amenințărilor care sunt astăzi la adresa securității statului”, a declarat Igor Chiriac, deputat PAS.

Potrivit Ministerului Justiției, instituția a recepționat deja mai multe avize din partea unor autorități, însă procesul de avizare este în desfășurare. Secretarul de stat Stanislav Copețchi a subliniat că proiectul de lege are o fundamentare solidă, iar contextul și motivele care au stat la baza elaborării acestuia sunt bine argumentate. Cu toate acestea, Ministerul Justiției a identificat câteva aspecte care necesită clarificări. Potrivit lui, una dintre principalele preocupări vizează gestionarea dosarelor aflate deja pe rolul celor două procuraturi, astfel încât transferul acestora către noua instituție să nu afecteze investigațiile în curs.

„O altă îngrijorare rezidă în transmiterea către noua entitate a necesarului pentru a funcționa: sediu, echipamente și alte aspecte de ordin tehnic fără de care o entitate nu poate activa. Competența noii structuri, corelația dintre două tipuri de criminalitate, s-ar părea că competența este mult prea largă. O ultimă particularitate este procesul de evaluare a procurorilor noii structuri. Potrivit proiectului, se propune o inversare a etapelor, asta ar fi în disonanță cu legile deja stabilite. În acest sens, ministerul urmează să emită un aviz oficial cu recomandări pentru ajustarea proiectului de lege”, a declarat Copețchi.

Noua procuratură ar trebui să-și concentreze activitatea pe investigarea infracțiunilor de corupție la nivel înalt, a crimelor comise de grupări organizate și a celor care amenință securitatea statului, domenii care, în prezent, sunt gestionate de PCCOCS, a declarat adjunctul procurorului general, Sergiu Rusu. Un aspect la fel de important, în opinia acestuia, este combaterea fraudelor care vizează fondurile europene, precum și investigarea infracțiunilor împotriva companiilor cu capital de stat.

„Cunoaștem dosare precum CFM, Aeroport și altele, unde procuratura nou-creată trebuie să aibă competențe de a examina aceste cauze, celelalte categorii de infracțiuni sunt improprii competenței noii procuraturi, dacă dorim cu desăvârșire să ne concentrăm asupra celor mai grave forme de crimă, de corupție care atentează la securitatea statului”, a punctat Sergiu Rusu.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Procurorilor susține că deși inițiativa de consolidare a procuraturilor specializate este apreciată, aceasta trebuie să fie însoțită de măsuri care să asigure stabilitatea instituțională și coerența în funcționarea sistemului procuraturii. În opinia Elenei Roșior, proiectul de lege implică riscuri legate de cariera procurorilor, în special prin prevederea privind transferul acestora către procuraturile teritoriale.

„Consider că acest proiect are dreptul de a fi viabil, însă necesită consultări extinse în timp cu implicarea tuturor actorilor”, a menționat Roșior.

De asemenea, membra CSP a subliniat că modalitatea de selectare a procurorilor pentru noua structură de către procurorul general ar putea diminua atribuțiile CSP, instituție care are rolul de a proteja independența procurorilor.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la necesitatea unor noi mecanisme de selecție și evaluare a procurorilor, subliniind că există deja structuri responsabile pentru garantarea independenței acestora.

„Noi trebuie să asigurăm independența procurorilor și să asigurăm garanții, dar independența instituțională este procuratura generală și are sistemul său, acesta este CSP-ul care garantează independența sistemului procuraturii, respectiv, nu este necesară o comisie de concurs și evaluarea extraordinară a procurorului-șef în care e deja un sistem și organe create care au trecut această procedură”, a declarat Livia Mitrofan.

Inițiativa de creare a noii procuraturi specializate a fost criticată și de adjunctul interimar al procurorului-șef din cadrul Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. El a declarat că „proiectul este inutil și riscant”, în contextul în care partenerii europeni, dar și instituții naționale au apreciat activitatea Procuraturii Anticorupție.

„Mie nu îmi este clar de ce este necesară o procuratură specializată nouă în Republica Moldova. Ceea ce o să se întâmple o să fie haos, o să fie un dezmăț al criminalității din simplul motiv că nu o să aibă cine investiga aceste fapte. Dacă considerați că poliția și CNA-ul se vor descurca fără procurori, țin să vă dezamăgesc. Procurori, în următorul an de zile, nu veți avea în noua structură. Am mai văzut anumite chestiuni în nota de fundamentare referitor la corupția electorală, nu am văzut acolo pretenții față de activitatea PA și PCCOCS”, a menționat Octavian Iachimovschi.

Fracțiunea Socialiștilor anunță că nu va susține proiectul în prima lectură, invocând lipsa de claritate și riscurile pe care le implică reorganizarea.

„Mâine, e prima lectură, iar el este supus consultărilor azi, se subînțelege că este o decapitare a sistemului procuraturii, sistemul procuraturii va intra într-un blocaj pe minim jumătate de an. Forma în care este prezentat acest proiect nu face clarități, nu dă posibilități, mai ales când suntem în procedură de vetting, nu trebuie grăbit, trebuie lăsat să se pronunțe toți, să fie luate în considerare obiecțiile. Rog pe cei de la guvernare să nu grăbească acest proces”, a accentuat Radu Mudreac.

În același timp, deputata PAS Olesea Stamate a recunoscut că consultările de la Parlament au scos la iveală mai multe riscuri decât se anticipa inițial. Ea susține că proiectul ar trebui supus expertizei Comisiei de la Veneția, iar dezbaterile să fie extinse pentru a include toate părțile interesate.

„Din ceea ce am auzit astăzi, îmi dau seama că riscurile acestui proiect sunt mult mai mari decât am realizat inițial. Susțin ideea ca acest proiect să fie analizat de Comisia de la Veneția. Dacă va fi votat în prima lectură, sper ca până la lectura a doua să avem un proces incluziv. Următoarea sesiune plenară a Comisiei este în martie, iar cea de după – în iunie, ceea ce ar oferi suficient timp pentru a discuta toate propunerile și obiecțiile. Asta în contextul în care o asemenea reorganizare își are locul în context electoral”, a precizat Stamate.

În acest context, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a dat asigurări că vor fi organizate suficiente consultări pentru a îmbunătăți proiectul înainte de votul final.

„Vom avea întruniri până când vom putea spune că acest proiect poate fi implementat pentru a fi votat în a doua lectură. Pentru prima lectură noi votăm conceptul, iar între prima și a doua lectură el va suferi modificările necesare pentru a fi implementabil, fără greșeli, pentru că ne dăm seama că sunt vizați procurorii, cariera acestora și toate propunerile sunt judicioase pentru a avea o lege cadru calitativă”, a asigurat Veronica Roșca.

Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO), o instituție specializată destinată combaterii corupției, crimei organizate, terorismului și torturii a fost publicat joi, 13 februarie, fiind înregistrat o zi mai devreme în Parlament. Potrivit documentului, noua entitate va funcționa independent în cadrul Procuraturii Generale și va înlocui cele două procuraturi specializate, Procuratura Anticorupție și cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Inițiativa privind fuziunea PA și PCCOCS a fost anunțată de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pe 29 ianuarie.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult