Constantin Brâncuși, 149 de ani de la naștere. La Chișinău și-au prezentat lucrările 149 de artiști plastici de pe ambele maluri ale Prutului
Premieră culturală la 149 de ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși. La centrul expozițional din Chișinău ce îi poartă numele, a fost inaugurată o expoziție, la care și-a prezentat lucrările un număr simbolic de 149 de artiști plastici de pe ambele maluri ale Prutului.
Un punct de atracție al expoziției este lucrarea tânărului sculptor Pavel Obreja, care reprezintă un portret sculptural al marelui maestru.
„Un portret la care m-am gândit foarte mult timp a fost dictat de tandemul dintre mine și el și până la sfârșit a ieșit asemeni unui zeu, cum a fost numit - zeul sculpturii românești”, spune sculptorul Pavel Obreja.
Iar un student de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Platice din Chișinău (AMTAP) a prezentat crucea pe care o duce fiecare dintre noi.
„Participarea asta o consider importantă, un pas pentru mine de a mă prezenta alături de colegii mei, de profesorii mei”, spune Sergiu Cliucinicov.
„Important este ce ne unește, nu ce ne desparte. Constantin Brâncuși văd că ne unește. Este un lucru bun. Ne unește din punct de vedere intelectual, spiritual, în ceea ce privește rădăcinile”, menționează artistul plastic din România, Gelu Costea.
Expoziția a fost organizată la inițiativa Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cu sprijinul Consiliului județean Gorj, România.
„Acest proiect s-a născut în vara anului 2023 la Târgu Jiu, într-o tabără de creație cu studenții facultății și cu artiști plastici din Republica Moldova”, spune decanul Facultății Arte Plastice de la AMTAP, Svetlana Plațînda.
„La Gorj nicio instituție de cultură nu poate să facă abstracție de Brâncuși. Brâncuși este al nostru și avem datoria să-l promovăm așa cum se cuvine peste tot”, a menționat Ionuț Viorel Bordeiaș, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
„Este important în fiecare an să organizăm asemenea expoziții. La anul, când se împlinesc 150 de ani de la nașterea maestrului, preconizăm o expoziție strict de sculptură cu artiști plastici din România”, spune vicepreședintele UAP, Dumitru Bolboceanu.
„Azi, de Ziua Națională Constantin Brâncuși, în România, ce frumos ar fi să adaptăm și noi această inițiativă aici, în Republica Moldova. Au realizat un lucru extraordinar: 149 de lucrări, care simbolizează 149 de ani de la nașterea lui Brâncuși, de pictură, grafică, tapiserie, sculptură, lucru extraordinar. Felicitări!”, a spus directorul ICR „Mihai Eminescu”, Monica Babuc.
Expoziția „Tradiție și modernitate în arta plastică românească” poate fi vizionată până pe 2 martie.
