Economic

Pensii indexate cu 10%: ce impact vor avea asupra pensionarilor și ce spun politicienii și economiștii

Începând cu 1 aprilie, toate pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 10%, conform unui proiect de lege examinat în Parlament. În timp ce reprezentanții guvernării susțin că această indexare este mai mare decât ar fi fost necesar conform ratei inflației și include și o majorare suplimentară, opoziția o vede ca pe o acțiune electorală menită să atragă voturi în anul alegerilor parlamentare. Pe de altă parte, experții economici avertizează că indexarea nu rezolvă problema de fond a sistemului de pensii, iar pe termen lung este nevoie de reforme structurale pentru a asigura sustenabilitatea acestuia.

Indexarea nu reprezintă o creștere propriu-zisă a pensiei, ci un mecanism legal prin care statul ajustează periodic valoarea pensiilor pentru a menține puterea de cumpărare a cetățenilor, explică expertul economic Stanislav Ghilețchi, de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

„Indexarea pensiei reprezintă doar o măsură utilizată de autorități, care periodic actualizează valoarea pensiei calculate, cu scopul de a menține puterea de cumpărare a cetățenilor. Prin urmare, indexarea nu înseamnă o majorare propriu-zisă a pensiei, ci mai mult o protecție a capacității pensionarilor de a-și păstra un nivel de consum comparabil”, a declarat Ghilețchi.

El atrage atenția însă asupra modului în care factorul politic prezintă astfel de măsuri. „Autoritățile încearcă să prezinte indexarea ca o realizare. Și am văzut acest lucru și în zilele acestea, atunci când a fost prezentată această indexare de 10%. Și, evident, în contextul economic dificil în care ne aflăm și crizele multiple pe care le-am avut, nu aș dori să neg efortul depus de autorități pentru a identifica resursele financiare. Dar cred că ar fi corect să subliniem, și am menționat acest lucru mai sus, că indexarea este, de fapt, un mecanism obligatoriu, prevăzut de lege. Și noi în fiecare an, cetățenii Republicii Moldova, cei care sunt deja la pensie, au acest drept să beneficieze de această indexare.

Ce spun guvernarea și opoziția?

Parlamentarii au opinii diferite în privința acestei indexări. Deputatul PAS Radu Marian susține că această măsură nu este doar o indexare, ci și o majorare a pensiilor, realizată prin alocarea de fonduri suplimentare.

„Rata inflației de anul trecut a fost de aproximativ 6-7%, dar acum am decis efectiv să și majorăm pensia, deci efectiv să mai adăugăm fonduri, resurse pentru a face acest lucru. Am găsit aceste resurse, inclusiv datorită încasărilor suplimentare la buget, dar și unei finanțări externe de care o să beneficiem”, a declarat deputatul.

În schimb, opoziția consideră că indexarea este mai degrabă o acțiune cu scop electoral.

„Indexarea pensiilor este un lucru normal într-un stat pentru că are loc inflația. Dacă cei de la guvernare momentan se pot bucura și lăuda doar cu indexarea aceasta, care a avut loc acum, este ridicol. Noi înțelegem că aceste lucruri sunt făcute anume pentru că vin alegerile”, a spus deputatul BCS Adrian Albu.

Deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi consideră că indexarea de 10% este mai mare decât ar fi fost obligatoriu, dar insuficientă în raport cu inflația din anii precedenți.

„Conform legii, trebuiau să mărească suma în funcție de inflație, ceea ce ar fi fost aproximativ 7%, dar au crescut-o până la 10%. Ceea ce, apropo, este bine, măcar atât, mulțumim pentru asta. Totuși, nu trebuie să uităm că anul trecut inflația a fost de aproximativ 30%, iar cu un an înainte chiar mai mare, iar atunci majorarea a fost mult mai mică”, a spus Nesterovschi.

Cât de sustenabilă este indexarea anuală a pensiei?

Expertul Stanislav Ghilețchi susține că indexarea nu rezolvă problema de fond a sistemului de pensii și propune dezvoltarea unui sistem de pensii private, care să reducă presiunea asupra bugetului asigurărilor sociale.

„Deficitul la bugetul asigurărilor sociale este într-o continuă creștere. [...] Pe termen lung, cred că autoritățile ar trebui să fie un pic mai inovatoare în politicile publice și, personal, consider că este momentul oportun să regândim sau să reformăm sistemul de pensii”, a declarat expertul.

El dă exemplul României, unde există șapte fonduri private de pensii care administrează 30 de miliarde de euro, și propune ca Republica Moldova să înceapă un proces similar, direcționând o parte din contribuțiile sociale către un pilon privat.

Ce înseamnă o indexare de 10%?

Dacă o pensie este de 5.000 de lei, iar statul o indexează cu 10%, atunci noua pensie va fi de 5.500 de lei (adică 5.000 + 10% din 5.000 = 5.500).

Această creștere nu înseamnă neapărat că pensionarii vor avea mai mulți bani în termeni reali, ci doar că pensia lor crește pentru a ține pasul cu scumpirile. Dacă prețurile produselor cresc cu 10%, iar pensia crește tot cu 10%, atunci, în principiu, pensionarul își poate permite cam aceleași lucruri ca înainte.

Proiectul de lege privind indexarea pensiilor la 1 aprilie a fost votat în prima lectură de 77 de deputați.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult