Zelenski, despre acordul cu SUA: „Vreau ca poziția Ucrainei să fie auzită”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este în continuare „gata să semneze” un acord între Kiev și Washington privind exploatarea resurselor minerale și că dorește „un dialog constructiv” cu Statele Unite. Liderul ucrainean a răspuns la o întrebare a companiei media britanice BBC, care luni, 3 martie, a publicat pe site-ul său fragmente din comentariile sale, scrie DW.

„Vreau doar ca poziția Ucrainei să fie auzită. Vrem ca partenerii noștri să-și amintească cine este agresorul în acest război”, a spus Volodimir Zelenski.
Vorbind după summitul liderilor europeni de la Londra din 2 martie, Zelenski a afirmat că natura recentei sale întâlniri de la Washington nu a fost benefică nici pentru SUA, nici pentru Ucraina ca parteneri, ci doar pentru președintele rus Vladimir Putin.
Totodată, liderul ucrainean a declarat că va reveni la Casa Albă, dacă va fi invitat.
Zelenski a discutat cu jurnaliștii după negocierile din capitala britanică, în cadrul cărora liderii europeni au convenit asupra unui plan de patru puncte pentru cooperarea cu Ucraina, cu scopul de a opri războiul și de a proteja Kievul de viitoare agresiuni ale Rusiei.
Secretarul Trezoreriei SUA: Acordul nu este pe masă în acest moment
Între timp, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat anterior, într-un interviu pentru CBS News, că acordul privind metalele rare „nu se află în prezent pe masa negocierilor”.
„Cred că trebuie să vedem dacă președintele Zelenski dorește să continue (o soluționare pașnică – n. red.). Care ar fi rostul unui acord economic care ar deveni nul dacă el dorește ca luptele să continue? Președintele Trump dorește un acord de pace”, a spus Bessent.
Potrivit acestuia, „tot ce trebuia să facă președintele Zelenski era să vină și să semneze acest acord economic”, însă el „a decis să strice totul”.
Premierul Marii Britanii a anunțat un plan în patru puncte
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a declarat după summitul de la Londra că au fost convenite patru puncte esențiale. Astfel, s-a decis continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și intensificarea presiunii economice asupra Rusiei. Liderii au convenit că orice pace durabilă trebuie să asigure suveranitatea și securitatea Ucrainei, iar Kievul trebuie să fie prezent la orice negocieri de pace.
În cazul în care va fi încheiat un acord de pace, liderii politici s-au angajat să consolideze capacitatea de apărare a Ucrainei pentru a descuraja orice viitoare invazie a Moscovei. De asemenea, s-a decis crearea unei coaliții de țări care să susțină încheierea unui acord privind Ucraina și garanțiile de securitate de după acesta.
Organizatorul summitului a fost premierul britanic Keir Starmer.
La eveniment au participat și cancelarul Germaniei Olaf Scholz, președintele Franței Emmanuel Macron, președintele Finlandei Alexander Stubb, premierul Poloniei Donald Tusk, prim-miniștrii Spaniei și Olandei, Pedro Sánchez și Dick Schoof, șefa guvernului danez Mette Frederiksen, omologul său suedez Ulf Kristersson, prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni, premierii Norvegiei și Cehiei, Jonas Gahr Støre și Petr Fiala, președintele interimar al României Ilie Bolojan, ministrul de Externe al Turciei Hakan Fidan, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO Mark Rutte și președintele Consiliului European António Costa.
Printre invitații non-europeni s-a numărat și premierul Canadei, Justin Trudeau.