Cultură

„Noi, tineretul creator” – expoziție de artă contemporană care ilustrează viziunile tinerilor din Republica Moldova

Lucrări ce reflectă imperativele timpului, explorează relația dintre tradiție și inovație în viziunea tinerei generații de artiști pot fi văzute la expoziția-concurs de artă contemporană „Noi, tineretul creator”. Evenimentul, organizat la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” de Uniunea Artiștilor Plastici cu sprijinul Ministerului Culturii, ilustrează spiritul creator și viziunile tinerilor din Republica Moldova.

Ecaterina Dînga, o tânără profesoară din Telenești, a venit cu cei doi copii ai săi la expoziția unde avea prezentate câteva lucrări de tapiserie.

Am intitulat-o „Gustul verii”, pentru că este destul de colorată și anume fructele pe care le reprezint în tapiserie aduc gustul de acasă și gustul de anotimpul vara”, a spus Ecaterina Dînga, participantă la expoziție.

Autorii celor 146 de lucrări sunt tinere talente, ale căror creații au fost apreciate de un juriu competent.

Expoziția demonstrează variații, viziuni și tendințe existente. Sunt artiști care sunt adepți ai unei viziuni cu predispoziție spre avangardism, spre experiment, sunt artiști care sunt adepții tradiției”, a relatat președintele juriului, Dmitri Șibaev.

Suntem într-o perioadă în care schimbările ne dau peste cap. Dar credem că arta are locul ei în acest context și viziunile, limbajul prin care artiștii își manifestă această atitudine față de contemporaneitate sunt esențiale pentru noi”, a menționat președinta Uniunii Artiștilor Plastici, Florina Breazu.

Premiul I i-a revenit lui Laurențiu Curbet, elev la Centrul de Excelență în Construcții din capitală, pentru compoziția „În tăcerea mănăstirii".

Această lucrare, mă regăsesc în ea, pentru că sunt legat strâns de credință. Această figură reprezintă o persoană dragă mie”, a afirmat Laurențiu Curbet.

Lucrarea din lemn și metal „Lunecând pe bolta lumii” de Pavel Obreja a fost apreciată cu Premiul Mare „Andrei Sârbu”.

Această lucrare reprezintă gândirea omului. Atunci când acest portret ar fi stat în interiorul cercului, ar fi o gândire mai restrânsă, mai obișnuită. În momentul când încerci să gândești un pic altfel, devii mai neobișnuit, îți poți asuma un succes”, a relevat Pavel Obreja, laureat al Premiului mare „A. Sârbu”.

Cea de-a 24-a ediție a expoziției „Noi, tineretul creator” poate fi văzută la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” până la sfârșitul lunii martie.

Silvia Dorogan

Silvia Dorogan

Autor

Citește mai mult