Drama din Mariupol, în scenă: Eveniment găzduit de „Teatrul fără Nume" din capitală

Masacrul civililor ucraineni din 16 martie 2022, când a fost bombardat Teatrul Dramatic din Mariupol, a fost readus în atenția publicului printr-un spectacol de valoare documentară și artistică. Actorii, care s-au aflat în sediul teatrului și au supraviețuit, au mărturisit din scenă propriile trăiri despre crima invadatorilor ruși, care a dus la moartea a sute de civili ucraineni, printre care și copii.
Moment înspăimântător când frumoasa clădire a Teatrului din Mariupol a fost zguduită de bombardamente. 600 de oameni nevinovați și-au pierdut viața.
„Ziua de 16 martie este a doua mea zi de naștere, pentru că am supraviețuit bombardamentului rușilor asupra teatrului nostru. Am supraviețuit și mulțumesc Domnului că m-a ținut în viață. Am înțeles că am o misiune - trebuie să povestesc oamenilor ce ei au făcut”, spune actrița Vira Lebedinska.
Spectacolul, jucat în limba ucraineană cu subtitrare în română, a sensibilizat spectatorii.
„Este o tragedie. Este foarte necesar, în primul rând, ca oamenii să afle mai multe informații despre ceea ce s-a întâmplat.”
„Și noi am fost în așa situație, doar că în orașul Nikolaev. Eram într-un subsol când a avut loc atacul cu rachete.”
„Astfel de spectacole sunt binevenite și sensibilizează oamenii ca să cumva, poate toți împreună, să oprim această urgie.”
„Le suntem recunoscători ucrainenilor pentru rezistență, pentru faptul că, grație lor, noi putem crea aici în libertate”, a menționat directorul Teatrului Național „M. Eminescu", Petru Hadârcă.
Directoarea liceului „Alexandru Cel Bun" din Tighina simte și trăiește în felul ei barbaria comisă de agresorii nemiloși.
„Fiind așa cum suntem noi, luptători pentru limba română, înțelegem tragedia oamenilor care continuă să-și apere pământul”, subliniază Maria Roibu.
Evenimentul a fost găzduit de „Teatrul fără Nume" cu sprijinul Ministerului Culturii.
„Sunt mai multe activități pe care le organizăm și proiecte pe care le realizăm împreună cu Teatrul din Mariupol. Este o echipă extraordinară, o echipă curajoasă, o echipă care, chiar cu această tragedie, merge înainte”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Andrei Chistol.
„Lumânările ard în memoria celor care nu mai sunt, acei 600 de oameni care, într-o clipă, și-au pierdut viața”, spune Zinaida Țărnă, șefă secție, Centrul „Ginta Latină".
„Nu doresc nimănui să sufere ceea ce au suferit ei, dar trebuie să cunoaștem, pentru că Ucraina luptă pentru pace, luptă pentru o pace justă, dar acest termen de pace justă include și răspunderea celor care au comis crime. Orice viață omenească pierdută de Ucraina e o crimă comisă barbar de Federația Rusă”, a declarat ambasadorul ucrainean la Chișinău, Paun Rohovei.
Imediat după spectacol, aplaudat îndelung la final, echipa Teatrului din Mariupol, cu sediul la Ujgorod, a revenit în Ucraina care continuă să lupte.