Aviz pozitiv pentru „Moldova 3”. Ce reguli propune Guvernul?

Guvernul Republicii Moldova a avizat proiectul de lege ce prevede crearea unui nou post public de televiziune – Moldova 3 – care să difuzeze în limba rusă. Noul post ar urma să fie gestionat de Compania „Teleradio-Moldova”, în calitate de furnizor public național de servicii media.
În aviz, Executivul precizează că pentru crearea acestuia sunt necesare cheltuieli bugetare, care nu au fost estimate deocamdată, și propune atragerea de fonduri suplimentare, inclusiv de la parteneri de dezvoltare.
Guvernul solicită, de asemenea, consultarea Consiliului Audiovizualului și a Consiliului Concurenței, pentru a asigura conformitatea cu principiul liberei concurențe.
Un alt punct ține și de amendamentul ce ar permite difuzarea integrală în limba rusă, fără subtitrare, ceea ce, potrivit avizului, contravine spiritului legislației actuale.
În aceste condiții, Executivul propune ca toate produsele difuzate în limbile minorităților să fie subtitrate în limba română.
„Guvernul Republicii Moldova susține necesitatea îmbunătățirii accesului la informații de interes public în contextul răspândirii falsurilor și a dezinformării, acest aspect fiind cu atât mai important și pentru crearea unei alternative informaționale pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Amintim că proiectul anunțat de PAS propune lansarea unui nou post TV în cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care ar difuza exclusiv în limba rusă. Potrivit autorilor, deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, noul canal ar urma să asigure accesul la o sursă alternativă de informare pentru vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova și să contribuie la combaterea dezinformării.
În prezent, legislația impune furnizorilor de servicii media audiovizuale obligația de a transmite cel puțin 80% din programele locale în limba română. O excepție este aplicată televiziunilor și posturilor de radio din unitățile administrativ-teritoriale în care o minoritate etnică este majoritară, precum UTA Găgăuzia, unde ponderea programelor în limba română poate fi redusă la 25%.
CITEȘTE ȘI:
- Modificări legislative pentru „Moldova 3”: ce schimbări prevede proiectul de lege?
- Moldova 3, în dezbatere publică. Reacții din partea presei și societății civile