Regional

Marea Unire, marcată la Soroca: „Noi dorim ca acest eveniment să se repete”

La Soroca, aniversarea Marii Uniri a fost marcată prin mai multe activități culturale. Sorocenii i-au evocat pe pământenii care au contribuit activ la actul unirii, menționând că așteaptă ziua când se va înfăptui Unirea. Evenimentul a început cu o liturghie la parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni" și a culminat cu un concert festiv „Să răsune cântec de unire”.

La Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” au fost pomeniți printr-un Te Deum toți martirii neamului care s-au remarcat în acele timpuri și au pus umărul în procesul Unirii.

TRM
Sursa: TRM

„Două slujbe în care ne-am rugat pentru unitate, ne-am rugat pentru neamul nostru românesc, ne-am rugat pentru toți cei care simt, gândesc românește. Pentru toți cei care trăiesc pe pământul acesta dintre Prut și Nistru. Din păcate, această unire nu a durat mult, nu a durat această unitate a neamului întreg. Astăzi, din păcate, avem iarăși ruptă din trupul țării-mamă bucățica aceasta, numită Basarabia”, spune parohul bisericii, Sorin Huluță.

Localnicii au venit la eveniment, ținând în mâini tricolorul. Au cântat Imnul tuturor românilor și s-au încins în „Hora Unirii”.

TRM
Sursa: TRM
TRM
Sursa: TRM

Iar la monumentul lui Stan Poetaș a fost adus un omagiu celor care au înfăptuit Marea Unire.

TRM
Sursa: TRM

Am depus flori la Aleea Clasicilor: Constantin Stere, Grigore Vieru și mulți alți înaintași. Am venit aici, lângă monumentul generalului Stan Poetaș, care s-a jertfit în numele viitorului. Astăzi, am trăit și am simțit românește lângă toți cei care au fost lângă noi, lângă toți cei care și-au adus aportul la realizarea acestor activități.”;

Este o zi frumoasă, o zi luminoasă. Ne bucurăm că mai sunt oameni care păstrează în suflet spiritul acesta românesc și participă activ la această zi.”;

Datorită acestei zile, datorită strămoșilor noștri, generațiilor din trecut, noi astăzi putem să ne numim pe deplin români. Noi dorim ca acest eveniment să se repete. Chiar dacă acel act nu a fost anulat și noi îl recunoaștem și astăzi, dorim să-l întărim încă o dată și să fim recunoscuți de toată lumea ca români.

Evenimentele dedicate Marii Uniri au continuat la Muzeul de Istorie și Etnografie cu vernisarea expoziției „Soroca interbelică”, dar și Conferința „Personalități sorocene și contribuția lor la Actul Marii Uniri”. Manifestările au fost organizate de Asociația Obștească Consiliul Unirii din Soroca, în parteneriat cu mai multe instituții.

TRM
Sursa: TRM

CITEȘTE ȘI:

Angelina Caldare

Angelina Caldare

Autor

Citește mai mult