Schimb de replici la Parlament: BCS a cerut audierea șefului ANSA
Deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea șefului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în legătură cu focarul de pestă porcină africană depistată la două ferme de porci. Aceștia susțin că sunt îngrijorați de situația din domeniul zootehnic. De cealaltă parte, deputații PAS au menționat că stocuri de carne sunt pentru minim 60 de zile și că securitatea alimentară nu este afectată.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac a propus includerea pe ordinea de zi a audierii șefului ANSA pentru mai multe explicații referitoare la biosecuritatea țării.
Cu părere de rău, dar asistăm la o situație ieșită din comun, o catastrofă în domeniul zootehnic, un act care atentează asupra securității alimentare, un act care atentează asupra economiei statului. Se propune de a invita directorul ANSA să ne explice ceea ce ține de nimicirea complexului de porcine din Roșcani, a 65 de mii de porcine, acum un alt complex este constatat.
În replică, deputatul PAS Alexandr Trubca a menționat că securitatea alimentară nu este afectată sub nici o formă.
Stocuri curente pe care le au producătorii sunt de 60 de zile pe carne de porcine, cel puțin, pesta africană porcină este o problemă de termen lung deja în Republica Moldova. Cât ține de înhumarea și nimicirea porcilor afectați, se fac conform protocoalelor și Dumneavoastră la fel cunoașteți foarte bine acest lucru.
Amintim că, recent, procesatorii din sectorul zootehnic au discutat la o întâlnire cu premierul Dorin Recean despre riscul unui eventual deficit de carne de porc la fermele autohtone, mai ales în preajma sărbătorilor de Paști. Guvernul a dat asigurări că va susține producătorii. Precizăm că două focare mari de pestă porcină au fost depistate recent la ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, unde au fost înhumate 65 de mii de capete, și în satul Cimișeni, raionul Criuleni. De la începutul anului, în Republica Moldova au fost depistate peste 30 de focare de pestă porcină. Nouă sunt în proces de eradicare.
CITEȘTE ȘI:
- Peste două mii de porci au fost deja sacrificați în Roșcani pentru a combate focarul de pestă porcină
- Pestă africană la o fermă din Anenii Noi. Peste 65 000 de porci bolnavi vor fi sacrificați
- Încă un focar de pestă porcină: porci sacrificați la Copceac
- Trei focare de pestă porcină africană și unul de rabie, înregistrate pe teritoriul R. Moldova
