Medicamente compensate pentru 200 de mii de persoane, eliberate prin eRețeta în februarie

Aproximativ 200 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate, prescrise în luna februarie prin intermediul Sistemului informațional automatizat „eRețeta”, a precizat șefa Direcției Medicamente de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, Gabriela Jeleznîi, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Potrivit acesteia, mai mult de jumătate din toate preparatele au fost prescrise pentru tratamentul bolilor aparatului circulator.
„Acest trend se păstrează pe parcursul mai multor ani. Cele mai prescrise medicamente sunt pentru bolile aparatului circulator, urmate de diabetul zaharat. Undeva 52% din cheltuielile efective sunt pentru medicamentele în tratamentul hipertensiunii arteriale și bolilor aparatului circulator. Peste 21% sunt pentru tratamentul diabetului zaharat, urmat de bolile sistemului nervos și aparatului respirator”.
Dreptul de a prescrie medicamente și dispozitive a fost extins, a mai spus Gabriela Jeleznîi.
„Acum, toți medicii specialiști din cadrul asistenței medicale specializate au dreptul de a prescrie medicamente compensate. Pentru farmaciști, la fel, dacă înainte se elibera medicamentul și conținutul rețetei se transcria în altă platformă electronică, era nevoie manual și evident se comiteau erori la transpunerea rețetei de pe format hârtie în format electronic. Acum lucrul acesta se efectuează automat, farmacistul eliberează, în același timp toate datele se procesează și compania deja în regim online poate monitoriza toate prescrierile și eliberările de medicamente compensate la zi”.
Conform datelor generate de Sistemul informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, în luna februarie au fost valorificate peste 307 mii de rețete electronice prin intermediul a peste 1 640 de farmacii.
Amintim că Sistemul eRețeta a fost lansat la începutul lunii aprilie 2024 la nivel național. Rețeta electronică poate fi prescrisă de orice medic, inclusiv de cei de la unitățile de primiri urgențe și care prestează servicii de îngrijiri comunitare și paliative la domiciliu. La farmacie, cetățenii pot ridica medicamentele sau dispozitivele compensate doar cu prezentarea buletinului de identitate.