Politic

Chișinăul expulzează trei angajați ai Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova. Reacția Moscovei

Ministerul Afacerilor Externe i-a transmis astăzi ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai ambasadei au fost declarați persoane indezirabile în Republica Moldova. De cealaltă parte, Moscova acuză Chișinăul de „acțiuni ostile” și avertizează că decizia nu va rămâne fără un „răspuns ferm”.

Potrivit MAE, decizia are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic. Diplomații respectivi urmează să părăsească teritoriul țării.

Printre cei trei diplomați expulzați se numără și co-președintele Comisiei Unificate de Control din partea Rusiei, a anunțat Ozerov.

„Expulzarea a trei diplomați ruși, inclusiv a co-președintelui Comisiei Unificate de Control reprezintă o lovitură serioasă atât relațiilor bilaterale, cât și problemei reglementării transnistrene. Este contraproductivă. (...) Solicit ca relațiile noastre să revină la formatul unui dialog interstatal normal, pe baza documentelor juridice existente. Astfel de probleme ar trebui rezolvate prin dialog bilateral, nu prin acuzații publice” a declarat Oleg Ozerov.

Alexandr Andreev, copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea Rusiei, a preluat această funcție pe 24 februarie 2022. În 2023, după expulzarea a 45 de diplomați și membri ai personalului tehnico-administrativ al Ambasadei Federației Ruse, Andreev a avertizat că reducerea personalului ar putea afecta menținerea păcii și stabilității pe Nistru.

Tot în 2023 Europa Liberă scria despre mai mulți diplomați ruși care aveau legături cu serviciile de informații sau cu armata rusă, printre aceștia și Alexandr Andreev. Deși pe rețelele de socializare el indica că este absolvent al Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe de la Moscova, într-o fotografie publicată de mama sa, acesta apărea în uniformă militară de cadet, cu însemnele Forțelor de Comunicații subordonate Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Măsura vine în contextul acuzațiilor lansate de Serviciul de Informații și Securitate, potrivit cărora Rusia l-ar fi ajutat pe deputatul condamnat penal Alexandr Nesterovschi să se ascundă în regiunea transnistreană.

Ambasada Federației Ruse va rămâne cu șase diplomați la Chișinău și 15 persoane din stafful tehnic.

Reacția Moscovei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat expulzarea drept „nejustificată” și parte a unui „curs antirusesc” al autorităților moldovenești. Ea a acuzat Chișinăul că urmărește „distrugerea relațiilor ruso-moldovenești” și a avertizat că „aceste acțiuni ostile nu vor rămâne fără un răspuns ferm adecvat din partea Rusiei”.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected

    Ambasadorul desemnat al Rusiei, convocat la MAE

    Ambasadorul desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a declarat că Ambasada l-a ajutat pe deputatul condamnat penal Alexandr Nesterovschi să se ascundă în regiunea transnistreană.

    Precizăm că în această dimineață șeful SIS a anunțat că Nesterovschi s-ar afla în stânga Nistrului, unde ar fi ajuns cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Musteața a calificat această acțiune drept parte a unui mecanism de agresiune hibridă coordonat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

    Ambasada Rusiei a respins acuzațiile, numindu-le „insinuări nefondate și inacceptabile”. MAEIE urmează să ofere detalii despre discuțiile cu Ozerov.

    Amintim că deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat, pe 19 martie, la 12 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis. Sentința a fost pronunțată în lipsa sa. Parlamentarul afiliat oligarhului fugar Ilan Șor este acuzat de corupere pasivă și de implicare în finanțarea ilegală a unui partid politic de către un grup criminal organizat. Anchetatorii susțin că deputatul a primit cel puțin 35.000 de dolari, bilete de avion către Tel Aviv și o funcție importantă în Partidul „Renaștere”, în schimbul părăsirii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și contribuției la formarea unei noi fracțiuni afiliate lui Ilan Șor.

    Daniela Savin

    Daniela Savin

    Autor

    Citește mai mult