Social

Universitățile din Republica Moldova vor putea organiza studii de la distanță: ce spun studenții și profesorii

Moldovenii din diasporă, cetățenii străini și studenții care lucrează vor putea urma studii universitare de licență și masterat la distanță și cu frecvență redusă în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Guvernul a aprobat un nou regulament în acest sens. Aceștia vor putea alege locul și momentul în care învață, iar diploma obținută va fi identică celei pe care o obțin studenții care învață cu frecvență.

Studenții recunosc că această reformă este avantajoasă pentru cei care muncesc sau locuiesc departe de Chișinău. Mulți susțin, însă, că lipsa contactului direct cu profesorii și colegii va slăbi calitatea procesului educațional.

Am avut lecții la distanță atât în timpul liceului, cât și pentru pregătirile de bac și nu au fost cele mai reușite, întrucât profesorul nu era atât de activ cu noi”;

Poate fi benefic din punct de vedere dacă studentul lucrează și este destul de încărcat și nu-și poate face management la timp destul de ușor. Dar, pe de altă parte, ce ține de calitatea învățării, ar avea un impact negativ”;

Sunt de părere că online va fi ușor pentru unii studenți care nu au posibilitatea să vină la cămin și le-ar fi mai ușor la distanță să învețe online. Pe de altă parte, nu ar fi aceeași comunicare. Când ești cu un grup de persoane fizic undeva, mai și interacționezi și schimbi niște experiențe”;

La distanță va fi mult mai greu de a crea această socializare. Aș prefera să vin la universitate, să nu fim la distanță, să colaborăm și să lucrăm în echipă”.

Inițiativa este apreciată și de profesorii universitari. Potrivit acestora, învățământul la distanță nu va afecta calitatea studiilor.

Cei buni învață și la distanță, și în format fizic, și la frecvență redusă. Adică fiecare trebuie să-și contureze scopurile, obiectivele și să le atingă prin orice învățământ pe care îl oferă universitatea”, a relatat decanul Facultății de Design, UTM, Sergiu Tronciu.

Ar fi o posibilitate și o oportunitate ca să avem aici, ai noștri studenți, ca să putem să le arătăm că avem aceeași valoare, atât la oferirea de cursuri, cât și la oferirea de conținuturi inovative și actuale, dar și aici mă refer la expertiza pe care o găsim în țară”, a spus profesorul universitar Ludmila Peca.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, spune că instituția este pregătită pentru desfășurarea orelor online.

Trebuie să identificăm acele programe pe care o să le oferim, trebuie să revedem regulamentele noastre, cum se vor desfășura, care sunt criteriile, care sunt standardele, calificările pe care vrem să le transmitem, precum instruirea personalului. Dar eu sunt convins că vom reuși”, a precizat rectorul Viorel Bostan.

Potrivit Ministerului Educației, noul regulament ar putea fi implementat din septembrie 2025. Învățământul la distanță și învățământul cu frecvență redusă vor fi organizate pentru toate specialitățile cu excepția celor care necesită prezența fizică la ore, lucrul în ateliere sau laboratoare specializate pentru formarea practică.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult