Noi detalii în dosarul Creangă: a început audierea martorilor

Primul martor în dosarul lui Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, a fost audiat în instanță. Este vorba despre adjuncta sa, care a declarat că a lucrat împreună cu Creangă la un raport al Comisiei Europene. Potrivit procurorilor, acest document ar fi ajuns în mâinile serviciilor de informații ruse.
„Martorul mai mult a fost audiat vizavi de sursa informației care ulterior a ajuns în posesia serviciilor de spionaj ale Federației Ruse. Domnul Creangă urmează să depună declarații. Noi acum la etapa respectivă urmează să mai audiem încă un martor, după care trecem la probele apărării. Având în vedere că dumnealui deja a declarat public că a fost o simplă discuție dintre vecini, eu, în calitate de acuzator, intenționez să mai prezint probe pentru stabilirea adevărului obiectiv”, a subliniat procurorul PCCOCS Dumitru Ștefîrță.
În prezent, Ion Creangă se află în arest la domiciliu. Șeful suspendat al Serviciului juridic al Parlamentului a fost reținut în iulie 2024, fiind suspectat de comunicare conspirativă cu un fost angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Acesta este acuzat că ar fi transmis informații clasificate privind apărarea națională, cooperarea Republicii Moldova cu partenerii internaționali în domeniul securității și alte subiecte sensibile.
Potrivit PCCOCS, Creangă ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de dolari de la un reprezentant al ambasadei, iar în urma perchezițiilor la domiciliul său au fost găsiți alți 1.100 de dolari. În aceeași cauză este cercetat și un ofițer suspendat al Poliției de Frontieră, bănuit că ar fi avut întâlniri conspirative repetate cu același diplomat rus. Soția acestuia este, de asemenea, vizată în anchetă, fiind suspectată că ar fi facilitat comunicarea dintre polițist și angajatul ambasadei. Ion Creangă pledează nevinovat, declarând că a discutat ca între vecini cu fostul angajat al Ambasadei ruse. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 15 până la 20 de ani.